Syv ledende Labour-politikere går efter at afsætte partileder

Ti fremtrædende medlemmer af det britiske oppositionsparti Labour meddelte søndag, at de ikke længere kan støtte deres partileder, Jeremy Corbyn.

De 10 var alle medlemmer af Labours 31 mand store skyggekabinet. Med deres afgang er arbejderpartiet kastet ud i dyb krise i kølvandet på den britiske EU-folkeafstemning.

Corbyn fyrede Hilary Benn fra posten som Labours udenrigspolitiske chef, efter at han søndag havde udtalt, at han ikke havde tillid til Corbyns ledelse.

I løbet af søndagen har fyringen af Benn og den manglende opbakning til Corbyn fået ikke færre end ni af Labours skyggeministre til at træde tilbage fra deres poster.

Gloria de Piero, Heidi Alexander, Lucy Powell og Ian Murray var de første til at meddele, at de går af og opgiver deres poster i Corbyns skyggekabinet.

Sky News rapporterede senere, at også Lilian Greenwood og Kerry McCarthy er trådt tilbage. Ifølge BBC kommer dertil Seema Malhotra og Vernon Coaker, som også er medlemmer af Corbyns skyggekabinet.

Og søndag aften valgte skyggejustitsminister Charles Falconer ligeledes at trække sig.

Flere af Labour-politikerne udtrykker i erklæringer mistillid til Corbyns evner som partileder, og de siger, at han ikke er den rette mand i front, hvis arbejderparti skal vinde det næste parlamentsvalg.

- Alle Corbyns udtalelser om arbejdskraftens fri bevægelig i EU viste, at han er fuldstændig uden forståelse for vælgerne. Det var en inkompetent kampagne, siger parlamentarikere ifølge Huffington Post, mens andre kritiserer Corbyn for en "glansløs" indsats.

- Der kommer en ny konservativ leder i Storbritannien, og meget tyder på, at der også kommer en ny Labour-leder, hedder det.

Kilder tæt på Corbyn siger, at han vil genopstille, hvis det komme til et kampvalg om formandsposten. Også i fagbevægelsen har ledere udtrykt deres støtte til Corbyn.

Flere end 175.000 mennesker har online underskrevet en støtteerklæring for Corbyn, som blev valgt som formand i september med meget stor opbakning - ikke mindst fra nye og unge medlemmer af partiet.

- Corbyn bliver, hvor han er, siger Labour-lederens finansordfører, John McDonnell.

To af Labours parlamentsmedlemmer lagde fredag op til en mistillidsafstemning om Corbyn. Forslaget skal diskuteres ved et partimøde mandag.

Hele det politiske landskab i Storbritannien er under forandring efter folkeafstemningen, hvor 52 procent af vælgerne stemte for en britisk udtræden af EU.

Det næste britiske parlamentsvalg skal i princippet finde sted i 2020, men kan meget vel blive udskrevet lang tid før.

/ritzau/Reuters

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip