Tårnhøj cigaretpris stopper ikke rygerne alene

Skrevet af admin

24/02/2014

Dagens topnyheder

Et forslag fra en række sundhedseksperter om at sætte prisen på en pakke cigaretter op til 100 kroner er en rigtig god idé. Men det kan slet ikke stå alene. Det siger overlæge og projektchef i Kræftens Bekæmpelse Inge Haunstrup Clemmensen.

- Det handler også om, hvor man kan købe tobak, hvor vi støtter, at tobakssalg kræver en licens hos den handlende. Men også hvor man må ryge - herunder kulturen ude på arbejdspladserne - er utrolig vigtig. Mange lærer først at ryge, når de kommer i arbejde, siger hun til Ritzau.

Samtidig skal der arbejdes meget mere med de positive gevinster ved at droppe smøgerne frem for, at det altid forlyder, hvor svært det er, mener overlægen.

En stor undersøgelse fra det ansete tidsskrift British Medical Journal har netop overraskende påvist, at rygestop har positiv effekt på angst og stress. Når abstinenserne først er overstået, stiger humøret markant.

De rygere, der stopper, oplever betydelig mindre angst, depression og stress end de rygere, der fortsætter. Humøret får et nøk opad hos 40 procent.

Den positive effekt gælder også patienter med psykiske lidelser. Forskerne vurderer, at rygestop kan have større effekt end antidepressiv medicin til at mindske depression hos rygere.

Dermed vender undersøgelsen op og ned på, hvad der kan være årsagen til, at mange med stress, angst eller psykisk sårbarhed ryger.

En Gallupundersøgelse viste for nylig, at efter et markant fald siden 2005 i antallet af danske rygere, så er der ikke sket noget de seneste to år.

- Det er meget bekymrende, når 14.000 mennesker dør for tidligt hvert år som følge af rygning. Se hvordan vi har kunnet få antallet af trafikdræbte ned med en målrettet indsats. Det kan vi også gøre med rygning.

- Det er uhyggeligt, at vi bare lader som om, at det kan vi ikke gøre noget ved, siger Inge Haunstrup Clemmensen.

/ritzau/