Tænketank bekymret over kontanthjælpsudspil

Hvis regeringen får gennemført, at kontanthjælpsmodtagere skal sendes ud i såkaldt nyttejob, vil det betyde en udvidelse af den offentlige sektor.

Det bekymrer den borgerligt-liberale tænketank, Cepos.

- Den offentlige sektor er i forvejen meget stor i Danmark og den største i OECD, siger cheføkonom i Cepos, Mads Lundby Hansen, der henviser til, at mange af de nye nyttejob forventes at blive oprettet i landets kommuner.

Ifølge regeringen kan nyttejob for eksempel være havehjælp til pensionister og snerydning.

Hos Cepos mener man, at problemet først og fremmest er, at kontanthjælpen i dag er så høj, at det udhuler den enkelte motivation for at finde et arbejde.

- Derfor burde reformen basere sig på generelt lavere ydelser, så det økonomisk blev langt mere attraktivt at tage ordinære job på markedsvilkår. Dette ville være bedre end at skabe kunstige job i den offentlige sektor, siger Mads Lundby Hansen.

Han mener, at en passende niveau ville være, hvis man som minimum sikrer, at der altid vil være en gevinst på 2000 til 3000 kroner ved at komme i arbejde.

- I de tilfælde hvor det ikke er tilfældet justeres kontanthjælpen ned. Desuden kunne man overveje en lavere ydelse efter halvt år på kontanthjælp, siger Mads Lundby Hansen.

Hos Cepos mener man også, at kontanthjælpen fremover kun bør reguleres med den almindelige inflation og ikke i takt med lønstigningerne.

- Det ville gradvist øge guleroden ved at tage et arbejde. Endelig bør der indføres lave ydelser omkring SU-niveauet for personer under 30 år. Dermed øges tilskyndelsen til at tage en uddannelse og søge job, siger Mads Lundby Hansen.

Også Dansk Arbejdsgiverforening peger på, at de nuværende kontanthjælpssatser bør nedsættes.

/ritzau/

 

Dagens Gossip