Tænketank: Brexit kan blive dyrt for danske studerende

Skrevet af admin

20/06/2016

Dagens topnyheder

Danske studerende, der drømmer om at læse i Storbritannien, kan blive ramt af prisstigninger på mere end 100 procent på en række uddannelser, hvis briterne stemmer sig ud af EU 23. juni.

Sådan lyder vurderingen fra Tænketanken Europa få dage før den britiske folkeafstemning.

Hvis Storbritannien forlader det indre marked, så har man ifølge tænketanken ikke krav på ligebehandling i Storbritannien, som man i dag har med EU-regler om ligestilling og fri bevægelighed.

- Det betyder, at man skal betale det samme som de internationale studerende i stedet for at betale det samme som landets egne borgere, siger jurist i Tænketanken Europa Nadja Schou Lauridsen.

- Det vil i langt de fleste tilfælde betyde, at studieafgiften kommer til at stige væsentligt, siger hun.

På King's College i London kan afgiften stige fra cirka 81.155 kroner til 162.310 kroner, og på University of London betaler britiske studerende omkring 37.000 kroner i studieafgift, mens internationale studerende betaler omkring 132.000 kroner.

Chancerne for, at et såkaldt brexit ikke vil påvirke danske studerende i Storbritannien, er små, lyder vurderingen fra Nadja Schou Lauridsen.

- Man kunne jo forestille sig, at man laver en bilateral aftale mellem Storbritannien og Danmark. Men sådanne aftaler er der ikke mellem andre tredjelande som for eksempel USA eller Australien, siger hun.

Derudover kan der blive forhandlet en ny aftale på plads mellem EU og Storbritannien, som gør, at studerende stadig vil få ligebehandling.

- Men som kampagnerne er nu, hvor den side, der gerne vil ud af EU, fremfører, at de ikke vil have den fri bevægelighed af personer, så synes jeg, at den mulighed er svær at forestille sig, lyder det fra Schou Lauridsen.

Tænketanken forventer desuden, at Storbritannien vil forlade Erasmus, som er et program for studerende, der vil læse i et andet Erasmus-land.

- Det vil betyde, at den støtte på mellem 170 og 220 euro, som Erasmus-studerende får hver måned, den bortfalder, siger juristen.

Ifølge tænketanken valgte 26 procent af de danske studerende, der tog en hel uddannelse i udlandet i 2013, at studere i Storbritannien.

/ritzau/