Tænketank: Finansiering af folkeskolereform mangler

Der mangler 2,7 milliarder kroner om året, hvis den nye folkeskolereform med mere undervisning af eleverne skal realiseres.

Det fremgår ifølge tv2.dk af beregninger lavet af tænketanken Kraka.

Ifølge beregningerne fra tænketanken Kraka bliver merprisen for den ekstra undervisning knap tre milliarder om året.

Men når udgifter til efteruddannelse, udbredelse af it og styrkelse af læreruddannelsen er trukket fra, er der kun 300 millioner kroner tilbage i regeringens pengepose til ekstra undervisning.

»Der mangler 2,7 milliarder, og enten skal skolerne effektiviseres, kommunerne betale noget mere, eller også skal staten betale noget mere,« siger cheføkonom Jens Hauch, Kraka, til tv2.dk.

Næstformanden i Danmarks Lærerforening, Dorte Lange, frygter, at det bliver lærerne, som kommer til at betale prisen for den nye folkeskolereform.

»Hvad sagde vi. Vi har sagt det hele vejen igennem, at en heldagsskole med mere undervisning og mindre forberedelse, mindre tid til forældresamarbejde, det giver discountundervisning,« siger hun til tv2.dk.

Formanden for Kommunernes Landsforening, Erik Nielsen (S), mener, at staten må kompensere kommunerne for ekstra udgifter til mere undervisning.

»Der er ingen tvivl om, at vi vil stikke hånden frem og sige, at der må komme nogle penge ned i hånden, så vi er i stand til at kunne løse de opgaver, hvis man gerne vil have noget i gang i 2014,« siger han til tv2.dk.

Kommunerne mødes i begyndelse af næste uge med regeringen for at forhandle rammerne for næste års kommunale budgetter på plads.

Regeringen, Venstre og Dansk Folkeparti blev fredag enige om, at hæve timetallet for eleverne. De ældste elever skal med den nye reform gå i skole 35 timer om ugen. De mellemste klassetrin fra 4. til 6. klasse får en skoleuge på 33 timer, mens de yngste elever i børnehaveklassen til 3. klasse skal gå i skole 30 timer om ugen.

De Konservative står udenfor aftalen, som dermed først kan træde i kraft efter næste folketingsvalg.

Dagens Gossip