Tænketank: Regeringens stramninger svækker demokratiet

Skrevet af admin

05/06/2016

Mest læste i dag

Det skader både ytringsfriheden og det danske demokrati, når justitsminister Søren Pind (V) foreslår at stramme grebet om folk med ekstremistiske holdninger på internettet.

Det mener Jacob Mchangama, der er jurist og direktør i tænketanken Justitia.

- Regeringen er ved at gøre det til en almindelig del af politisk kultur at komme med begrænsninger af ytringsfriheden, og der er en risiko for, at det medfører en langvarig skade på det danske demokrati, siger han.

Søren Pinds forslag består af fem hovedpunkter, der blandt andet inkluderer et punkt om, at internetudbydere skal blokere bestemte hjemmesider med ekstremistisk indhold.

Derudover skal det for eksempel være muligt at straffe en person for at dele terrorpropaganda - også selv om personen ikke har haft forsæt til at tilskynde til terror.

- Vi skal langt tilbage i tiden for at finde en regering, der så systematisk går efter at begrænse ytringsfriheden. Det går i den helt forkerte retning, og jeg tvivler også stærkt på at det her vil hjælpe i kampen mod ekstremisme, siger Jacob Mchangama.

- Men det vil svække vores demokrati, og det vil legitimere at det bliver normalt at begrænse ytringsfriheden, når man står over for konkrete udfordringer, lyder det.

Jacob Mchangama påpeger i øvrigt, at der allerede er indført ny terrorlovgivning, der har betydet, at folk er blevet straffet for at ytre ekstremistiske holdninger.

Men ifølge justitsminister Søren Pind er man altså stadig ikke helt i mål.

- Vi har jo allerede skærpet reglerne for hvervning til terror og er kommet et ret langt stykke vej i Danmark. Men vi skal diskutere, om vi mangler hjørnerne, siger Søren Pind til Jyllands-Posten.

/ritzau/