Tænketank: Skær i kontanthjælp og få nye job

Regeringen bør rulle lempelserne tilbage, så den genindfører lavere starthjælp for udlændinge, sætter loft over kontanthjælpen og kræver, at man skal arbejde 450 timer for at bevare retten til kontanthjælp.

Det anbefaler cheføkonom Mads Lundby Hansen, fra den borgerligt-liberale tænketank, Cepos.

Han glæder sig over, at beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) signalerer en ambitiøs kontanthjælpsreform, så man undgår, at 6000 indvandrerkvinder som nu har levet af kontanthjælp i de seneste 10 år. Det er hver fjerde af de 24.000, som har fået kontanthjælp så længe.

Hvis regeringen genindfører starthjælp, kontanthjælpsloft og 450-timers-regel, bliver det mere attraktivt at finde job for folk på kontanthjælp.

- De tre reformer kan i alt øge beskæftigelsen med 2000 til 3000 personer, og budgetforbedringen er på ca. 800 millioner kroner. Genindførelse af de tre ydelser kunne derfor blive en konstruktiv del af en kontanthjælpsreform, siger Mads Lundby Hansen i en kommentar.

Desuden skal et "gyldent princip" sikre, at folk på kontanthjælp altid får en gevinst på 2-3000 kroner ved at tage et ufaglært job. Det vil få flere i beskæftigelse, mener Mads Lundby Hansen.

I skattereformen sænker man stigningen i kontanthjælp ved at ændre satsreguleringen. Derfor stiger kontanthjælp og andre offentlige overførsler mindre end lønningerne fra 2016 til 2023. Det øger ifølge regeringen beskæftigelsen med mere end 6000 personer, påpeger han.

- Der er brug for, at den kommende reform bygger videre på princippet om en større økonomisk forskel mellem lønindkomst og kontanthjælp, siger Mads Lundby Hansen.

/ritzau/

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip