Tænketank tror ikke op juridisk bindende aftale i Paris

Der kommer ikke en juridisk bindende aftale om reduktion af udledningen af CO2 ud af klimatopmødet COP21 i Paris. Det sagde den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, natten til torsdag dansk tid.

Dermed sparker han en åben dør ind, vurderer direktøren for den grønne tænketank Concito, Christian Ibsen.

- Han forventningsafstemmer både indenrigs- og udenrigspolitik. Han taler både til hele verden, men også til den amerikanske kongres, siger han.

- Det har været en umulighed at opnå juridisk bindende aftaler efter forløbet med Kyoto-protokollen. Her gik den amerikanske regering med til en bindende protokol, som kongressen i USA derefter afviste, da de (regeringens forhandlere, red.) kom hjem.

- Internationalt har både USA og Kina haft problemer med aftaler, der er juridisk bindende. Det har noget at gøre med behovet for national selvbestemmelse, siger Christian Ibsen.

Selvom det bliver svært at få en juridisk bindende aftale om en reduktion i udledningen af CO2, har blandt andre EU stadig et håb om at få en juridisk bindende aftale om, hvordan landene skal rapportere og registrere.

John Kerrys seneste udmelding har bragt Christian Ibsen i tvivl om, hvorvidt USA nu også vil modsætte sig den delvis juridiske aftale.

- Sender de nye signaler til de internationale forhandlinger, eller betrygger de blot kongressen, om at de ikke vil gå for langt?, spørger Christian Ibsen.

Uanset hvad bliver det landenes egne politiske forpligtelser til at reducere udledningen af CO2, der skal redde klimaet, vurderer Christian Ibsen.

- En FN-aftale, hvor et FN-politi vil holde landene op på deres forpligtelse, er utopi. Så for verdens klima er det afgørende, hvilke egne forpligtelser landene leverer til en større aftale i Paris. Uagtet om de er juridisk eller politisk bindende.

Klimatopmødet COP21 starter 30. november i Paris.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip