Tænketank: Tyske ledighedstal er sminkede

Det tyske arbejdsmarked bliver ofte fremhævet for den lave ledighed, men tallene er ifølge Cevea sminkede.

Hvis man måler ud fra danske parametre, ville den reelle tyske ledighed være på 17 procent - ti procent højere end de officielle ledighedstal.

Årsagen er, at hver femte tysker ifølge Cevea er ansat i deltidsjob. Job på deltid er ifølge Cevea meget udbredt i Tyskland, hvor fuldtidsjob er blevet sværere og sværere at få, mens regeringen har tilskyndet erhvervslivet til at oprette lavtlønnede deltidsjob.

Hvis man korrigerer for deltid, er den tyske arbejdsløshed reelt 17 procent, konkluderer Cevea.

»Undersøgelsen forsøger at gøre op med den velkendte misforståelse, at det tyske arbejdsmarked er en succeshistorie uden lige. Når vi vender tallene på hovedet og anskuer den tyske arbejdsløshed i forhold til den samlede arbejdstid i Tyskland, er de tyske tal langt mindre imponerende og er i sandheden langt tættere på katastrofe end mirakel,« siger Ceveas analysechef, Jens Jonatan Steen, i en skriftlig kommentar.

Antallet af tyskere med lavtlønnede minijob er ifølge Cevea steget markant de senere år, og hver fjerde mand og 17 procent af kvinderne betegnes som »arbejdende fattige«, der har indtægter under en given fattigdomsgrænse.

Ifølge Jens Jonatan Steen bør de reelle tyske ledighedstal give stof til eftertanke i den hjemlige debat.

»Højrefløjen har længe kørt kampagne for, at vi i Danmark skal kigge syd for grænsen og tage ved lære af deres måde at komme igennem krisen. Men vores udregninger viser, at den tyske arbejdsløshed dækker over dramatiske stigninger i antallet af arbejdende fattige. Og konsekvensen af de mange deltidsansatte er et stigende antal mennesker, som nok er i arbejde, men i realiteten er fattige. Det fremgår ikke af de flotte arbejdsløshedstal,« siger Jens Jonatan Steen.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip