Tæt på aftale om kommunernes økonomi

Gennem flere uger har Kommunernes Landsforening (KL) og regeringen forhandlet om kommunernes økonomiske rammer for 2014, og ifølge flere kilder tæt på beslutningsprocessen vil aftalen ligge klar i løbet af onsdagen.

Der er dog en enkelt knast, der skal skæres bort, inden parterne kan sætte deres navne på aftalen. Reformen af folkeskolen - ikke mindst finansieringen af den kommende heldagsskole - har været et af de store stridspunkter under forhandlingerne, og embedsmænd fra centraladministrationen er blevet sat til at granske teksten endnu en gang.

Ifølge Berlingske Nyhedsbureaus oplysninger er der nemlig usikkerhed om, hvornår reformen kan træde i kraft. I princippet betyder de Konservatives nej til reformen, at den først kan føres ud i livet efter næste folketingsvalg, men de enkelte kommuner har mulighed for at gennemføre dele af reformen, uden det kræver lovændring.

Der er imidlertid usikkerhed om, i hvor vid udstrækning kommunerne kan tage hul på reformen, og det skal der være klarhed over, inden aftalen om kommunernes økonomi kan skrives under. Det ventes dog, at usikkerheden bliver ryddet af vejen i løbet af onsdagen.

Økonomiforhandlingerne har hidtil været præget af, at store dele af rammerne allerede er blevet lagt på plads i forbindelse med regeringens vækstplan. Her nåede parterne således til enighed om de overordnede rammer for service- og anlægsudgifterne.

Dagens Gossip