Taiwans leder møder Kinas præsident i Singapore

Taiwans præsident, Ma Jing-jeou, mødes på lørdag med Kinas præsident, Xi Jinping, i Singapore, ifølge Mas kontor. Det bliver det første møde mellem ledere fra de to rivaliserende nationer siden de skiltes ved afslutningen på borgerkrigen i 1949.

- De to præsidenter vil udveksle synspunkter om emner af fælles interesse, siger Mas talsmand Charles Chen tirsdag og tilføjer, at formålet med besøget er at sikre freden over strædet mellem Kina og Taiwan.

Samtidig understreger talsmanden, at der ikke vil blive underskrevet nogen aftale, ligesom de to præsidenter heller ikke vil komme med en fælles udtalelse.

Den nationalistiske leder Chan Kai-shek og hans Kuomintang-styrker (KMT) flygtede til Taiwan for at etablere en selvstændig regering efter have tabt borgerkrigen til Mao Zedongs kommunister.

Mens de to sider har været regeret hver for sig siden da, så betragter styret i Beijing fortsat øen som en del af det kinesiske territorium, og kineserne venter bare på en genforening af de to nationer.

Forholdet mellem de to lande er blevet varmere siden Ma fra det Kina-venlige KMT kom til magten i 2008, men den offentlige holdning vender sig mod tættere forbindelser, da man frygter, at Bejings indflydelse vil blive for stor.

Ma træder tilbage som præsident til næste år efter at have siddet i to perioder, og det vigtigste oppositionsparti, det Kina-skeptiske Demokratiske Fremskridtsparti (DPP) ventes at vinde præsidentvalget i januar.

I 1992 indgik Kina og KTM-partiet en konsensusaftale, der anerkender, at der er "et Kina, men tillader begge sider at have deres egen fortolkning". Aftalen anerkendes ikke af DPP.

Partiets præsidentkandidat, Tsai Ing-wen har gentagne gange sagt, at hun vil fastholde status quo, hvis hun bliver valgt, men hun må forvente at blive udsat for pres fra selvstændighedstilhængere i partiet.

/ritzau/AFP

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip