Taleban: Derfor skød vi 15-årige Malala Yousafzai

PAKISTAN: I et brev til den 16-årige pakistanske skolepige Malala Yousafzai, der blev skudt i hovedet på vej hjem fra skole, fortæller en højtstående Taleban-kommandant hende angiveligt, at hun ikke blev angrebet, fordi hun er fortaler for uddannelse for piger, men snarere på grund af hendes kritik af den militante gruppe. Det skriver CNN.

Malala var 15 år, da bevæbnede mænd sprang på hendes skolebus og råbte hendes navn, hvorefter de skød hende. Angrebet, der fandt sted i Swat-dalen i Pakistan den 9. oktober 2012, udløste massive protester i Pakistan og fordømmelse på verdensplan.

»Taleban mener, at du bevidst skrev mod dem, og at du kører en smædekampagne ved at tale ondt om deres bestræbelser på at etablere et islamisk system i Swat-dalen, og dine skriverier var provokerende,« står der i brevet, som er dateret mandag og frigivet til CNN af en kilde i Pakistans efterretningstjeneste.

Brevets validitet er blevet bekræftet af embedspersoner i efterretningstjenesten, skriver CNN.

Malala Yousafzai tog for nylig scenen i FN, hvor hun leverede en følelsesladet bøn om retten til at gå i skole på vegne af alle børn.

»Du sagde i talen, at pennen er stærkere end sværdet. Og de angreb dig for dit sværd, ikke for dine bøger eller skole,« står der i brevet, som angiveligt kommer fra Taleban-kommandanten Adnan Rashid.

Han skabte overskrifter sidste år, efter at Taleban hjalp ham med at flygte fra det fængsel, hvor han afsonede en livstidsdom fra 2003 for sin rolle i et mordforsøg på den tidligere præsident Pervez Musharraf. Næsten 400 fanger blev befriet under fangeflugten, som myndighederne mener, var sat i værk for at få Adnan Rashid ud.

Gordon Brown, FNs særlige udsending for global undervisning, angriber præmissen i brevet fra Taleban-lederen.

»Ingen vil tro et ord, Taliban siger, om piger som Malalas ret til at gå i skole, før de stopper med at nedbrænde skoler og stopper med at massakrere elever,« skriver han i en pressemeddelelse onsdag.

BNB

Dagens Gossip