Taleban på kirkebesøg i Norge

»Ja, det er rigtigt, at Ris menighed fik en forespørgsel fra Udenrigsministeriet om at åbne dørene for en delegation fra Taleban,« siger sognepræst Stig Utnem til vg.no.

Utnem er tidligere generalsekretær i Mellemkirkeligt Råd og har tidligere deltaget i fredsprosesser.

»De ønskede information om, hvordan kirkelivet fungerer i Norge. Vi åbnede dørene og inviterede dem ind i kirkerummet. Så gennemgik jeg det, der sker under en kristen gudstjeneste,« siger Utnem til vg.no.

Ifølge sognepræsten virkede talebanerne meget interesserede og stillede mange spørgsmål.

Kirkebesøget var ikke Talebans eneste ærinde i Norge. Til TV-stationen Al-Jazeera har Taleban tidligere oplyst, at Taleban-repræsentanternes rejse til Oslo skyldtes, at »man ville se på sneen«, men rejsen havde også et mere alvorligt formål. Ifølge vg.no skal der således have fundet strengt fortrolige samtaler sted mellem Taleban og repræsentanter for USAs udenrigsminister John Kerry. Udenrigsminister Espen Barth Eide siger, at Norge har spillet en central rolle i at lægge an til fredssamtaler mellem Taleban, USA og de afghanske myndigheder.

»Der har været møder i Norge med centrale repræsentanter for Taleban,« siger udenrigsministeren til vg.no og tilføjer, at Norge har spillet en nøglerolle i processen, der ledt hen til fredsforhandlinger i Doha i næste uge.

Fredsforhandlingerne bliver ifølge Reuters bekræftet af de amerikanske myndigheder samt af Afghanistans præsident Hamid Karzai.

Dagens Gossip