Talentet Manning dømt: Han splitter USA

Bradley Manning, soldaten, der er blevet dømt for spionage i sagen om det største læk i amerikansk historie, har altid insisteret på, at hans eneste mål var at afsløre de amerikanske kriges sande ansigt.

Det var den vold, han så i Irak, der fik ham til at aflevere stakkevis af hemmelige dokumenter til whistleblower-netværket WikiLeaks, har efterretningsanalytikeren med det drengede udseende sagt under retssagen.

Lækket har givet 25-årige Manning status som helt blandt sine støtter, mens kritikere mener, at han forrådte sin uniform og sit land og samtidig bragte USA's og andre soldaters sikkerhed i fare.

Manning blev født i Crescent i den amerikanske delstat Oklahoma som søn af en amerikansk far og en walisisk mor, der senere blev skilt.

Allerede tidligt stod det klart, at han havde et særligt talent for computere, og han kreerede sin første hjemmeside som 10-årig. Som 17-årig fik han sit første job hos en softwarevirksomhed in Oklahoma City for at blive fyret bare fire måneder senere.

Han begyndte derefter at hacke og var med til events med andre hackere - en aktivitet, der er blevet set som et paradoks i forhold til den strenge sikkerhedsgodkendelse, han skulle igennem for at blive ansat som efterretningsanalytiker ved militæret.

- Jeg er den type person, der altid vil finde ud af, hvordan ting fungerer. Som en analytiker betyder det altid, at jeg vil finde sandheden, har Manning sagt.

Åbent homoseksuelle Manning lod sig hverve til militæret til trods for "Don't Ask, Don't Tell"-politikken for homoseksuelle soldater på det tidspunkt. Hans seksualitet betød, at han blev mobbet - ligesom han blev i skolealderen.

Militærchefer mente samtidig ikke, at Manning passede ind i militæret, og han klarede træningen skidt. Til gengæld var hans tekniske kundskaber overbevisende, og han endte med at blive sendt til Irak som analytiker.

Her blev han forfærdet over, hvad han så i de rapporter, han analyserede, og det blev motivationen til at lække hundredtusindvis af dokumenter til WikiLeaks.

Et af hans første læk var en video, hvor to Apache-helikoptere angriber og dræber mindst 12 mænd og sårer to børn.

- De umenneskeliggjorde personerne og virkede ikke til at sætte pris på menneskeliv ved at referere til dem som "døde svin" og lykønske dem selv med deres evne til at dræbe i store antal, forklarede Manning i retten.

Manning har fået mange støtter undervejs og har modtaget flere millioner kroner til at betale retssagens omkostninger.

Siden sin anholdelse har den slanke mand med brillerne siddet indespærret i 1100 dage - en stor del af dem i isolation.

Tirsdag blev han renset for anklagen om forræderi mod USA, men han blev til gengæld kendt skyldig i 19 andre anklagepunkter og kan se frem til flere år i fængsel.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip