Taliban bekræfter Mullah Omars død

Den afghanske Talibanbevægelse bekræfter i en meddelelse, at dens leder, Mullah Omar, er død.

- Det Islamiske Emirats ledelse og Mullah Omars familie meddeler, at leder Mullah Omar er død som følge af sygdom, lyder det i meddelelsen fra Taliban ifølge nyhedsbureauet AFP.

Det Islamiske Emirat er det officielle navn for Taliban.

Så sent som onsdag afviste en talsmand for Taliban ellers, at den enøjede og mediesky mullah skulle være død.

Bevægelsen oplyser ikke, hvornår dens leder døde, men skriver, at der nu vil blive holdt tre dages religiøse ceremonier "for at bede for Mullah Omars sjæl".

Afghanistans regering bekræftede onsdag oplysningen om Taliban-lederens bortgang. Regeringen siger, at Mullah Omar døde for to år siden i nabolandet Pakistan.

Ifølge Abdul Hassib Seddiqi, der er talsmand for Afghanistans Nationale Sikkerhedsdirektorat, døde den tidligere leder i april 2013 på et hospital i den pakistanske by Karachi.

Tidligere torsdag meddelte højtstående medlemmer af Taliban, at bevægelsen har udpeget næstkommanderende Akhtar Mohammed Mansour som ny leder. Denne oplysning er ikke officielt bekræftet af Talibans ledelse.

Mullah Omar er meldt død flere gange tidligere, blandt andet i 2011. Dengang afviste Taliban historien som ren propaganda og har jævnligt hævdet, at lederen levede i bedste velgående. Så sent som i april udgav Taliban en minibiografi om ham.

Muhammad Omar, der fungerede som Afghanistans statschef under Talibans styre fra 1996 til 2001, er ikke set offentligt siden 2001, da han gik i skjul under den amerikanskledede invasion af landet.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip