Taliban før fredsmøde fredag: Det kender vi intet til

Skrevet af admin

30/07/2015

Mest læste i dag

Håbet om en snarlig fred mellem Taliban og Afghanistans folkevalgte regering er i forvejen spinkelt.

Og det bliver ikke større af, at den militante bevægelse hævder at være uvidende om den anden runde fredsforhandlinger mellem parterne, som er planlagt til fredag.

- Medier rapporterer om fredsforhandlinger, som skal begynde snart. Enten i Kina eller Pakistan. Vi kender ikke til, at der skal være en sådan proces, skriver Taliban på sin hjemmeside.

Taliban kommenterer på hjemmesiden ikke historien fra onsdag om, at bevægelsens leder siden 1996, Mullah Omar, meldes død.

Mullah Omar har været meldt død flere gange tidligere, og der herskede også vild forvirring om historien onsdag.

Kort efter at det britiske medie BBC med kilder i regeringen i Kabul skrev, at Omar var død, indkaldte den politiske ledelse til pressemøde.

Her kunne man ikke bekræfte historien. I stedet lød det, at man ville efterforske medierapporter om hans død.

Senere sagde en afghansk efterretningstjeneste imidlertid, at Mullah Omar har været død i to år.

Også den melding må tages med forbehold, da efterretningstjenesten allerede i 2011 erklærede Taliban-lederen død.

Mullah Omar er ikke set offentligt siden 2001, da han gik i skjul under den amerikanske invasion i landet.

For blot to uger siden har den enøjede Talibanleder i en skriftlig kommentar udtrykt støtte til fredsforhandlingerne. Om han selv står bag den udtalelse, eller om andre Taliban-folk blot holder myten om den enøjede leder i live, må stå hen i det uvisse.

Michael Kugelman, som er Afghanistan-ekspert ved det amerikanske center Woodrow Wilson, mener, at "momentum er tabt i forhandlingerne".

- Meldingen om Omars død vil sende Taliban ud i en eksistentiel krise, og det sidste, gruppen ønsker, er fredsforhandlinger. Taliban bliver nødt til at fokusere på overlevelse, ikke forhandlinger, siger Kugelman.

/ritzau/