Taliban forlader USA's sorte samvittighed i Afghanistan

Taliban har trukket sig fra den afghanske by Kunduz, som den islamistiske gruppe noget overraskende erobrede i slutningen af september.

Tilbagetræningen sker efter gadekampe i provinshovedstaden.

Tirsdag bad Taliban sine krigere om at trække sig fra byen for at spare ammunition og beskytte civile liv. Det skriver oprørsgruppen på sin hjemmeside.

Erobringen af Kunduz, som er Afghanistans femtestørste by, var Talibans største militærsejr i de 14 år en international koalition ledet af USA har bekæmpet den.

Isaf-koalitionens mandat, som også Danmark var del af, udløb ved årsskiftet.

Kort tid efter at Taliban havde hejst gruppens flag i byen, kom amerikanerne de afghanske regeringsstyrker til undsætning.

USA bombede i den forbindelse - ved en fejl - et hospital i byen. 22 personer på hospitalet blev dræbt herunder 12 ansatte i hjælpeorganisationen Læger Uden Grænser (MSF).

USA's forsvarsminister, Ash Carter, og general John Campbell, øverstkommanderende for de internationale styrker i Afghanistan, har begge erkendt, at det var en fejl.

Afghanske styrker i området var i kamp mod Taliban og havde forinden bedt om amerikansk luftstøtte.

Den amerikanske præsident har beklaget bombningen, og nødhjælpsorganisationen har krævet en international undersøgelse af angrebet, der af MSF beskrives som en krigsforbrydelse.

Taliban nåede at brænde regeringsbygninger, dræbt modstandere og sluppet fanger fri fra et fængsel.

USA og Afghanistan frygter, at Taliban vil rette tilsvarende angreb mod andre byer.

Omkring 2000 Taliban-krigere gik mandag til angreb på regeringsstyrker i udkanten af Ghazni, en anden provinshovedstad i landet.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip