Taliban overrumpler 100 betjente på afghansk politibase

Militante fra Taliban i Afghanistan har ifølge flere nyhedsbureauer indtaget en politibase i den nordøstlige del af landet efter flere dages kamp på stedet.

Ifølge Reuters og AFP lykkedes det oprørerne at få kontrol med basen lørdag aften, efter at flere end 100 betjente overgav sig.

- Flere end 100 politimænd på basen kæmpede i tre dage og havde nok våben og ammunition til at fortsætte kampen i tre måneder, siger politichef i Badakhsan-provinsen general Baba Jan til AFP.

- Men de overgav sig efter en aftale med Taliban. Al ammunition og udstyr er blevet taget af oprørerne, fortsætter han.

Tirgaran-basen ligger i Badakhsan-provinsen, der grænser op til Kina, Pakistan og Tadsjkisistan. Derfor anses Talibans fremfærd for et af gruppen største strategiske skridt siden 2001, skriver Reuters.

- Hvis de lykkes med det, kan de etablere en korridor, der giver dem mulighed for at flytte krigere, der lige nu befinder sig i Pakistan, på tværs af grænsen, lyder det i en sikkerhedsrapport udarbejdet af Vesten ifølge Reuters.

De mange politifolks overgivelse bliver af Gul Mohammed Bedar, der er viceguvernør i provinsen, anset som "et omfattende forræderi", som vil blive undersøgt nærmere, skriver AFP.

Taliban oplyser i en meddelelse ifølge Reuters, at lokale ældre i området har forhandlet sig frem til frigivelsen af 120 tilfangetagne betjente, og at gruppen har fået garanti for, at politifolkene ikke vender tilbage på slagmarken.

Med indtagelsen af basen har de afghanske styrker lidt et betydningsfuldt nederlag til oprørerne, efter at størstedelen af de udenlandske tropper trak sig ud af landet i 2014.

Provinsguvernør Shah Waliullah Adib understreger dog, at man vil forsøge at få basen tilbage.

- Fjenden har fået våben og ammunition fra politistyrken på Tirgaran-basen, hvilket gør dem i stand til at kæmpe i lang tid, siger han til Reuters, men tilføjer:

- Vi vil snart igangsætte en operation og generobre kontrol med basen.

Taliban har været særdeles aktiv i kampen mod Afghanistans styre i 2015, og civile er ofte blevet fanget i sammenstødene.

Repræsentanter fra den afghanske regering og Taliban har tidligere på måneden mødtes i et forsøg på at forhandle sig frem til en løsning på den blodige konflikt. Angiveligt skal parterne igen sidde ansigt til ansigt med hinanden ved forhandlingsbordet i løbet af ugen.

/ritzau/

Dagens Gossip