Tandlægeforeningen: Hul i hovedet at fjerne afgifter på sodavand

Det er en bombe under især børns og unges tandsundhed, at afgiften på sodavand fjernes. Det siger Tandlægeforeningens formand Freddie Sloth-Lisbjerg i en kommentar til regeringens og oppositionens aftale om en vækstplan.

- Det er hul i hovedet at gøre det billigere at købe sodavand. Den såkaldte KRAM-undersøgelse viser, at der er sammenhæng mellem forbrug af søde læskedrikke og huller i tænderne. Dertil kommer, at foruroligende mange af de unge forlader børne- og ungdomstandplejen med begyndende huller, som det er nødvendigt at kontrollere løbende. Senest er der så sket det, at regeringen har fjernet 180 mio. kr. fra den almene voksentandpleje. De penge skulle have været brugt til en målrettet forebyggelsesindsats. Jeg kan dårligt tro, at der har været så meget som én sundhedspolitiker inde over, siger Freddie Sloth-Lisbjerg.

Tendensen har i mange år været, at danskerne får færre og færre huller i tænderne, men ifølge Freddie Sloth-Lisbjerg er der tegn på, at den positive udvikling er ved at stagnere.

- Det er klart, at det vil være et alvorligt anslag mod mange års målrettet indsats mod huller i tænderne, hvis det bliver billigere at købe sodavand. Det er et helt forkert signal – ikke alene til forbrugerne, men også til de mange fagpersoner inden for sundhedsvæsenet, der må føle sig godt til grin nu, siger Freddie Sloth-Lisbjerg.

Ud over huller i tænderne fører sodavand til syreskader. Undersøgelser har vist, at hver 7. teenager i større eller mindre grad har syreskader på tandemaljen.

- Sodavandsflaskerne er blevet gradvist større de seneste 10-15 år. Mens de største sodavandsflasker for ti år siden rummede 1½ liter, er vi nu oppe på 2 liter. Og det er et stort problem for tænderne. De store flasker frister især børn og unge til have en sodavand stående og tage en slurk af den med jævne mellemrum. På den måde kommer tænderne i et konstant syrebad, og syren i sodavanden kan i værste fald ætse tandemaljen væk, siger Freddie Sloth-Lisbjerg.

Dagens Gossip