Tandlægen svarer: Det siger dine tænder om dit helbred

Skrevet af Aller Media

03/10/2013

Dagens topnyheder

Sundhedssitet Prevention.com har talt med tre tandlæger om nogle af de mest typiske problemer i munden, du kan komme ud for, og hvad disse problemer egentlig afslører omkring dit generelle helbred.

De tre amerikanske tandlæger, Sally Cram, Sherri Worth og Pia Lieb forklarer her, hvilke problemer du skal tage seriøst, og hvad du kan gøre ved dem.

1) Pludselige og skarpe tandsmerter

Er det pludseligt begyndt at gøre ondt i din ene tand, når du bider, så kan det betyde, at der er et hul i din tand. Især hvis smerten varer ved i en uges tid, kan det være et tegn på hul i tanden.

Kan du derimod ikke lokalisere smerten til at sidde et bestemt sted, og er den der bare ind imellem, så er det sikkert ikke noget, du behøver at bekymre dig om.

Te kan forebygge huller i tænderne. Læs hvorfor på Soendag.dk

2) Gulnede eller plettede tænder

Det er med al sandsynlighed ikke noget galt med dit helbred, hvis dine tænder er gule eller plettede.

Det er i stedet en indikator på, at du drikker en del kaffe, te, rødvin eller andre væsker, der kan efterlade farve på tænderne.

Prøv at skylle munden i vand bagefter for at undgå, at farven sætter sig fast, eller tag en tur omkring tandlægen, og få en tandblegning, hvis det generer dig meget.

Derfor får du gule tænder. Læs mere på Soendag.dk

3) Ømme, dunkende tænder

Har du ondt i tænderne i dagevis, fx i den ene side, så kan det være, fordi du skærer tænder om natten eller har et anstrengende job, der får dig til at bide hårdt sammen.

En bideskinne, som tandlægen laver til dig, kan være en løsning. Sidder den dunkende smerter imidlertid meget lokalt og følger der hævede gummer med, så kan det være et tegn på en rodbetændelse.

I så fald skal du søge tandlæge og få afklaring.

4) Løse og skæve tænder

Hvis dine tænder løsner sig, er det med al sandsynlighed et tegn på, at du lider af paradentose.

Det betyder, at du har mistet knogler omkring tænderne, og dermed tabt den del, som tænderne sidder fast i.

Som regel skyldes paradentose dårlig tandhygiejne, og det er nødvendigt, at du straks opsøger en tandlæge.

5) Sår i munden og på tungen

Har du fået sår eller blister i munden, så skyldes det sandsynligvis, at du har spist en del citrusfrugter eller meget krydret mad.

De vil almindeligvis forsvinde i løbet af nogle dage. Men hvis de fortsat er der efter længere tid, så kan det være et tegn på A-vitaminmangel.

Det bør du tage alvorligt og gå til tandlæge eller læge med. A-vitaminer finder du i bl.a. gulerødder,     

6) Blødende, rødt og hævet tandkød

Hvis dit tandkød bløder, når du renser med tandtråd eller børster tænder, så kan det skyldes en ophobning af bakterier omkring tænderne.

Er du gravid, er du ekstra disponeret herfor. Gør en ekstra indsats for at få dine tænder gjort rene, og hvis det hjælper efter et par dage, så er det ikke noget, du skal være bekymret for.

Fortsætter blødningerne, og er tandkødet stadig plaget, så opsøg en tandlæge, da det kan være et tidligt stadie af paradentose.

7) Gummerne gør ondt og har pletter

Er dine gummer blevet sensitive over for kold luft eller varme/kolde drikke, så kan det skyldes et hul i tænderne.

Det kan også skyldes, at dine gummer har trukket sig tilbage og blotter dine tandrødder. Det kan ske pga. bakterievækst, eller fordi du bruger for hård en tandbørste.

Får du hvide eller røde pletter på gummerne samtidig med, så kan det have uskyldige årsager, som fx visse fødevarer, men bliver de der, så gå til tandlægen, da det kan være et tegn på kræft i munden.

Lisbeth Madsen, NewsDesk, Aller Media