Tandlæger: Her er fire årsager til at du har dårlig ånde

Noget af det, vi frygter mest i mødet med andre mennesker, når det sker ansigt til ansigt, er, at vi skræmmer dem med vores forfærdelige ånde.

For nogle mennesker er frygten ubegrundet, mens den hos andre er helt reel. Oftest kan en tur med tandbørsten og tandtråd klare problemet, fordi den dårlige ånde stammer fra gasser fra bakterier på tænder, tunge og tandkød.

Det forklarer Jeffrey Spiegel, der er en øre-, næse-, halsspecialist fra Boston, til LiveScience.com.

I andre tilfælde kan du børste dine tænder nok så grundigt, uden det hjælper.

Det skyldes, at den dårlige ånde enten ikke kommer fra tænderne eller også, at bakterierne sidder så fast, at tandbørsten ikke kan gøre det.

Læs om dine tænders værste fjende på IN.dk

Jeffrey Spiegel og Chetan Kaher, der er tandlæge i London, forklarer her, hvilke fire mindre kendte årsager, der være til ildelugtende ånde.

1. Plak på tænderne

Er det længe siden, du sidst har været ved en tandlæge og fået en tandrensning, så er der sikkert sket en ophobning af plak på tænderne siden da.

Dette lag kan du ikke selv børste væk, mens skal fjernes på en tandklinik. Ud over at give dårlig ånde, så kan det også skade dine tænder og dit tandkød, så du får huller og blottede tandhalse.

Så det er vigtigt at passe dine årlige eftersyn.

2. Bakterier i næsen

Hvis du har en infektion i bihulerne, eller hvis der er bakterier til stede i bihulerne, så kan det give anledning til ildelugtende sekret fra næsen.

Brug evt. en næserenser og saltvand til at rense efter, og hvis ikke det virker, så opsøg din øre-, næse-, halslæge for at finde en løsning.

Derfor kan mundskyl gøre din ånde værre. Se hvorfor på Soendag.dk

3. Sten i mandlerne

I mandlerne kan der let ophobe sig skidt fra fx madrester, hvilket bliver omdannet til gullige sten i mandlerne.

Disse kan let være ildelugtende, men du kan få dem fjernet hos lægen.

Ofte vil de dog løsne sig og forsvinde af sig selv. Hvis problemet er tilbagevendende og giver store problemer med dårlig ånde, så kan det være nødvendigt at fjerne mandlerne.

4. Mavesyre

Lider du af refluks, det vil sige sure opstød, så kan dette også være årsagen til din dårlige ånde.

De sure opstød kommer fra maven og betyder, at mavesyre løber op i spiserøret.

Det kan være temmelig ubehageligt og gøre ondt, men i de fleste tilfælde kan det afhjælpes med kostændringer og håndkøbsmedicin.

Hvis problemet er stort og fortsætter, bør du opsøge læge.   

Lisbeth Madsen, NewsDesk, Aller Media

Dagens Gossip