Tandlæger: Sundhedsminister »sniger« brugerbetaling ind

»Vi tager afstand fra, at patienternes egenbetaling hos tandlægen stiger igen. Brugerbetalingen er rigeligt høj i forvejen, og den rammer socialt skævt. Men dertil kommer, at ministeren forsøger at liste disse prisstigninger igennem midt i sommerferien. Det kan vi slet ikke acceptere,« siger Freddie Sloth-Lisbjerg, formand i Tandlægeforeningen.

Han henviser helt specifikt til, at man i regeringens sundhedspolitiske udspil vil hente penge til nye sundhedsinitiativer ved at ændre tilskuddet til tandkontroller.

Ydelsen gives ifølge Tandlægeforeningen til stort set alle voksne danskere, der går til tandlæge mere end en gang om året. Og hvis Astrid Krag fastholder at fjerne tilskuddet, vil prisen stige med 67 procent for alle, der er fyldt 26 år og med 185 procent for 18-25-årige, lyder det fra tandlægerne.

Tandlægeformanden forstår ikke ministerens »hastværk« med at få indført planerne, som skal træde i kraft 15. juli, da Sundhedsstyrelsen inden længe alligevel vil komme med nye retningslinjer om, hvor ofte man bør gå til tandlæge.

»Selv om retningslinjerne først forventes klar 1. oktober, ved vi allerede nu, at de vil pege på, at nogle patienter skal gå til tandlæge sjældnere end i dag, mens andre skal gå til tandlæge oftere. Alt i alt vil den samlede udgift være mindst den samme som i dag. Hvis vi skal blive ved med at have de sunde tænder, vi kender til i Danmark, er det derfor ikke løsningen at gøre det dyrere at blive tjekket hos tandlægen,« siger han og undrer sig desuden over, at regeringens politik er »øget brugerbetaling«.

Sundhedsminister Astrid Krag afviser, at hun forsøger at snige brugerbetalingen ind i al ubemærkethed.

» Da vi lancerede sundhedspolitisk udspil for to måneder siden og fordelte 600 millioner på initiativer, som især handler om at mindske uligheden i sundhed, sagde jeg klart og tydeligt, at vi ville hente nogle af de penge ved at ændre tilskuddet til tandkontroller for mennesker med gode og sunde tænder. Jeg tror derfor ikke, det kan komme som nogen overraskelse for tandlægerne,« skriver hun i en kommentar til Berlingske Nyhedsbureau som svar på kritikken.

Sundhedsministeren pointerer, at tiltaget skal give mere sundhed for pengene.

»Ud fra en sundhedsfaglig vurdering er der en stor gruppe af voksne, som ikke behøver at gå så hyppigt til kontrol hos tandlægen. Hvis man har sunde tænder kommer man altså til at spare både tid og penge, når man med de nye retningslinjer bliver indkaldt mindre hyppigt end i dag. Vi målretter efter faglige vurderinger tilskuddet til kontrolundersøgelser. Det frigør nogle midler, som det er vigtigt at fastholde til at styrke andre indsatser på sundhedsområdet - så vi får mest sundhed for de penge, vi har,« forklarer hun.

Astrid Krag pointerer desuden, at der ikke ændres på muligheden for at få tilskud til tandkontrol, hvis man lider af paradentose eller andre tandsygdomme.

Dagens Gossip