Tandlægetjek: Om igen for de gule tænder

Grøn, gul eller rød.

Ved næste kontrol kan beskeden fra tandlægen lyde: Du skal over i en anden farvegruppe.

Ændringen kommer især til at gælde for det store flertal af patienter, der er placeret i den gule gruppe, hvor de kan få tilskud til mere end ét kontrolbesøg og én tandrensning om året.

Nogle af dem skal i stedet over i den grønne gruppe, hvor de kun vil blive indkaldt hvert eller hvert andet år.

- Opgørelser fra regionerne har vist, at en stor andel af patienterne er visiteret i rød eller gul kategori og kun en mindre del i den grønne kategori.

- Det har givet os anledning til at se på, om vores retningslinje var præcis nok, siger enhedschef i Sundhedsstyrelsen Helene Probst i en pressemeddelelse.

Præciseringen kommer, efter at en opgørelse fra Danske Regioner i foråret viste, at omkostningen for det offentlige med den nye ordning er eksploderet i stedet for at falde.

Stik imod forventningen er 80 procent af patienterne havnet i den gule eller røde gruppe, som udløser ekstra tilskud til hyppigere tandrensninger og undersøgelser.

I Danske Regioner håber formand for løn- og praksisudvalget Anders Kühnau (S), at udgifterne falder med præciseringen.

- Hele meningen med ordningen er jo, at flere patienter skal indkaldes med længere intervaller. Mange af os med sunde og raske tænder kan nøjes med en tandrensning om året.

- Derfor kan undre, at antallet af tandrensninger er steget med 28 procent på et år, siger Anders Kühnau.

Tandkødsbetændelse er blandt årsagerne til, at mange er havnet i den gule eller røde gruppe. Men nu slås det fast, at der mindst skal være betændelse ved 15 procent af tænderne for at høre hjemme i de grupper.

Ellers er det over i grøn med en besked fra tandlægen om at være flittig med tandbørste og tandtråd.

- Retningslinjerne har ikke været præcise nok. Det bliver de nu, og så er det op til tandlægerne at følge dem, siger Anders Kühnau.

I Tandlægeforeningen er formand Freddie Sloth-Lisbjerg tilfreds med præciseringen.

- Det betyder, at de patienter, der kun har blødning ved tre-fire tænder, næste gang får at vide, at de ikke længere skal være gule, men grønne. Det lyder som en fornuftig grænse, siger han til Ritzau.

/ritzau/

Dagens Gossip