Tandlægetjek: Om igen for de gule tænder

Grøn, gul eller rød.

Ved næste kontrol kan beskeden fra tandlægen lyde: Du skal over i en anden farvegruppe.

Ændringen kommer især til at gælde for det store flertal af patienter, der er placeret i den gule gruppe, hvor de kan få tilskud til mere end ét kontrolbesøg og én tandrensning om året.

Nogle af dem skal i stedet over i den grønne gruppe, hvor de kun vil blive indkaldt hvert eller hvert andet år.

- Opgørelser fra regionerne har vist, at en stor andel af patienterne er visiteret i rød eller gul kategori og kun en mindre del i den grønne kategori.

- Det har givet os anledning til at se på, om vores retningslinje var præcis nok, siger enhedschef i Sundhedsstyrelsen Helene Probst i en pressemeddelelse.

Præciseringen kommer, efter at en opgørelse fra Danske Regioner i foråret viste, at omkostningen for det offentlige med den nye ordning er eksploderet i stedet for at falde.

Stik imod forventningen er 80 procent af patienterne havnet i den gule eller røde gruppe, som udløser ekstra tilskud til hyppigere tandrensninger og undersøgelser.

I Danske Regioner håber formand for løn- og praksisudvalget Anders Kühnau (S), at udgifterne falder med præciseringen.

- Hele meningen med ordningen er jo, at flere patienter skal indkaldes med længere intervaller. Mange af os med sunde og raske tænder kan nøjes med en tandrensning om året.

- Derfor kan undre, at antallet af tandrensninger er steget med 28 procent på et år, siger Anders Kühnau.

Tandkødsbetændelse er blandt årsagerne til, at mange er havnet i den gule eller røde gruppe. Men nu slås det fast, at der mindst skal være betændelse ved 15 procent af tænderne for at høre hjemme i de grupper.

Ellers er det over i grøn med en besked fra tandlægen om at være flittig med tandbørste og tandtråd.

- Retningslinjerne har ikke været præcise nok. Det bliver de nu, og så er det op til tandlægerne at følge dem, siger Anders Kühnau.

I Tandlægeforeningen er formand Freddie Sloth-Lisbjerg tilfreds med præciseringen.

- Det betyder, at de patienter, der kun har blødning ved tre-fire tænder, næste gang får at vide, at de ikke længere skal være gule, men grønne. Det lyder som en fornuftig grænse, siger han til Ritzau.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip