Tandregulering er ikke hvad det har været – gudskelov

Heldigvis er der sket en del på denne front, og i dag kan man faktisk få praktisk talt usynlige bøjler – og nej, ikke bare de klassiske togskinner med gennemsigtige elastikker, men rent faktisk usynlige bøjer. Du skal i hvert fald se rigtig godt efter, hvis du skal spotte dem.

Bøjle på tænderne er ikke hvad det har været
Som sagt er det i dag muligt, at få foretaget tandregulering mere eller mindre ubemærket. Det foregår ved hjælp af en usynlig bøjle ved navn Invisalign, der er en 100 % transparent plastskinne, der sættes på tænderne, og som så fungerer som en klassisk bøjle. Forskellen på Invisalign og et sæt almindelige togskinner er dog bare, at Invisalign kan tages ud, så du har lettere ved at børste tænderne. Fidusen er, at hvor det tidligere var et spørgsmål om, at togskinnerne skulle strammes af tandlægen i ny og næ, så er Invsalign et produkt, der skal skiftes ud med en ”strammere” udgave nogle gange i løbet af tandreguleringsprocessen, men forskellen er, at bøjlen kan tages ud når det er nødvendigt og (for mange patienters vedkommende) vigtigst af alt, er meget svær at se.

Det var ikke sjovt at have bøjle på ”i gamle dage”
Hvis man er vokset op gennem 70’erne, 80’erne og 90’erne, og har haft bøjle på tænderne i sin barndom, har man temmelig sikkert et meget anstrengt forhold til tandregulering. Det var for de færreste forbundet med stolthed, at have bøjle på. Faktisk vil enhver, der har haft bøjle på tænderne nok kunne nikke genkendende til, at det var et decideret helvede. I hvert fald i starten af processen.

Det gjorde for det første rigtig ondt, når bøjlen kom på. Man kunne ikke rigtig tygge noget på grund af ømheden i tandsættet, hvorfor de fleste valgte at leve af klar suppe, koldskål (uden kammerjunkere) eller yoghurt, indtil den første og værste ømhed var ovre. Det tog typisk en uges tid, og så kunne man begynde at indtage fast føde igen.

Men så kom det næste problem, nemlig hvordan man så ud. Der findes intet sted mere brutalt end skolegården, og indtil man selv – og ikke mindst kammeraterne – havde vænnet sig til det ”nye look”, var det at gå med bøjle i fordums tid ofte med til at gøre de unge patienter meget usikre på sig selv.

Smilet blev sat i bero, og dagen der skulle tages skolefotos var ikke just den dag, man så mest frem til. Man glemmer selvfølgelig at tænke på, at alle unge teenagere (og jo, det er alle) har et eller andet, de går og tumler med, og som de ville ønske, de kunne lave om.

Men i dag er togskinnerne – så at sige – kørt lidt ind på et sidespor. I hvert fald er de ikke længere den eneste metode når det gælder tandregulering, og det er vi nok mange tidligere bøjlebærere, der ville have ønsket var sket tidligere.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip