Tata er et vovet valg

Naboer, familiemedlemmer, den lokale købmand og alle andre i en radius af nogle kilometer fra Martinos hus har været brugt til at kommentere på den argentinske træners kommende ansættelse i FC Barcelona. Selv havde »Tata«, som han er blevet kaldt fra barnsben, lugtet lunten og været indlogeret på et hotel hele weekenden, hvor han i al hemmelighed har ført forhandlinger med Barcelona over Skype.

Tirdag formiddag bekræftede Barcelona så officielt, at Gerardo Tata Martino overtager cheftrænerposten i klubben de næste to sæsoner. Det sker efter Tito Vilanova i fredags tog en bevæget afsked med klubben og spillerne, da det stod klart, at de kommende behandlinger i hans kræftforløb ikke kan forenes med et af verdens hårdeste trænerjobs. Med nyheden om Martinos ansættelse har en hel del eksperter fremhævet Tata som det perfekte valg. Han har som spiller stået i lære hos den respekterede Athletic Bilbao-træner Marcelo Bilbao, der også var en stor inspirationskilde for Josep Guardiola.

Mestrer Barca-systemet

Han viste i sidste sæson med Newell’s Old Boys, at han mestrer et system med højt genpres med et hold, der helst skal have hovedparten af boldbesiddelsen. Han overtager nu en trup fyldt med verdensstjerner, der nærmest alle er opdraget ud fra denne filosofi. Men Martinos ankomst har også fået en række skeptikere på banen. Både på de sociale medier og ikke mindst blandt folk med en fortid på fodboldbanen. Det er især hans manglende erfaring med europæisk klubfodbold, der gør, at han bliever betegnet som et vovet valg fra Barcelonas side.

- Jeg havde måske hellere set Luis Enrique som klubbens næste træner. Der er stor forskel på sydamerikansk og europæisk fodbold, og det at stå i spidsen for verdens største fodboldklub. Det er også sket på en meget hektisk måde, og jeg kan godt frygte, om Martino kan magte opgaven. Men jeg bakker naturligvis op om bestyrelsens valg, siger den tidligere angrebsstjerne og nuværende ekspertkommentator Julio Salinas til Antena 3.

Luis Enrique var kandidat

Den tidligere Barca-stjerne Luis Enrique var også blandt de varmeste kandidater til at afløse Vilanova. Han blev hentet til Celta i begyndelsen af juni som ny cheftræner, og Barcelona-ledelsen vurderede, at det ville være kaotisk at købe ham fri her og nu.

Barcelonas tidligere højre back-profil Albert Ferrer glæder sig til at se Gerardo Tata Martino komme ind og prøve sine ideer af, men han advarer, at det kan tage tid, før man igen ser Barcelona på toppen.

- Det er ikke let at komme helt udefra og blive smidt direkte ind i Barcelona. Han skal også ind og vise, at han har egne ideer, og at det er ham, der bestemmer nu. Jeg synes, det er et interessant valg, men man skal have tålmodighed med projektet og ikke tro, at der bliver vundet mange titler allerede første år, siger Ferrer, der senest trænede hollandske Vitesse.

Ikke prangende cv

Gerardo Tata Martinos træner-cv er ikke just prangende. Hans største trænerresultater er en VM-kvartfinale for Paraguay mod Spanien i 2010, og så en flot sæson med Newell’s Old Boys i sidste sæson. Men mange peger også på det faktum, at ingen af forgængerne havde et super-cv, før de vandt titler med Barca.

- Frank Rijkaards eneste kluberfaring var en nedrykning med Sparta Rotterdam. Josep Guardiola havde kun haft ansvaret for b-holdet i et år, og Tito Vilanova’s største bedrift som cheftræner var at rykke Palafrugell ud af den tredjebedste række. Så på den front kommer Martino med langt mere ballast, siger den anerkendte internationale fodboldjournalist Jonathan Wilson.

- Ja, Tata kan være et vovet valg. Men jeg tror, at det er det helt rigtige valg at tage en mand med hans fodboldfilosofi, uden han har været i La Masia-systemet i så mange år, forklarer Jonathan Wilson.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip