Tavshed på jobbet koster på bundlinien

Kriseårene har skabt en tavshedskultur på de danske arbejdspladser, som spænder ben for kreativitet og nytænkning.

Sådan lyder det fra Bente Sorgenfrey, der er formand for hovedorganisationen FTF med 450.000 offentligt og privat ansatte lønmodtagere.

- Den selvpålagte tavshed, som mange ansatte bruger lige i øjeblikket af frygt for at miste jobbet, betyder jo, at de ikke åbent stiller spørgsmålstegn ved opgaveløsninger. På den måde kan det forringe de produkter og services, som de yder, siger hun til Newspaq.

Meldinger fra FTF's medlemsorganisationer som Politiforbundet, Dansk Sygeplejeråd og Danmarks Lærerforening flugter med den måling, som Megafon har lavet for Politiken - nemlig at hver femte lønmodtager censurerer sig selv af frygt for, at det kan koste jobbet, forfremmelsen eller lønstigningen.

Frygten for levebrødet betyder simpelt hen, at den enkelte medarbejder begynder at indrette sin helt egen overlevelsesstrategi, fortæller arbejdsmarkedsforsker professor Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet.

- Og det betyder, at der ikke kommer input til at udvikle arbejdspladsen. Så både for den enkelte, arbejdspladsen og på sigt arbejdsmarkedet er det uheldigt, at folk dukker hovedet, siger han.

Den gode leder burde tage bestik af målingen og skabe en mere åben kultur på arbejdspladsen, siger Henning Jørgensen:

- Ledelsen har et meget stort ansvar for at lave et godt moralsk gulv under aktiviteten på virksomheden. Men det gør man ikke mange steder. Der udnytter de, at folk er bange og holder sig tilbage. Det er dårlig ledelse.

Dagens Gossip