Taxfree: Se hvad vi køber med hjem fra charterrejsen

Da politikerne tilbage i 1999 troede de afskaffede det toldfrie salg mellem EU-landene, fandt Spies’ flyselskab, Thomas Cook Airlines Scandinavia, en smart smutvej.

Selskabet køber nemlig nu billige toldbanderoler af blandt andet den spanske og græske stat.

Fremkald dine digitale billeder - Klik her

En smart fidus sørger for at vi fortsat kan købe billige varer på charterflyet.

På et centrallager i Lund i Sverige tapes de så på de flasker, som danskerne køber med op til 65 procent rabat til levering på deres charterfly.

Alene i 2010 sendte Thomas Cook Airlines Scandinavia op mod 10 millioner afgiftskroner til Spanien, hvor både moms og afgifter, ligesom i de andre Middelhavslande, er væsentlig lavere end her i Danmark.

Købet af de lokale toldbanderoler gør, at flyselskabet kan sælge eksempelvis en flaske Chivas Regal Whisky til 229 kroner, holdt op mod en dansk forretningspris på 350 kroner.

En flaske Renault Carte Cognac sparer man 179 kroner. på. Køber man fire flasker, ja så får man endda den ene gratis.

- Så selv om det toldfrie salg officielt er afskaffet, sælger vi lige så meget pr. passager som før 1999. Køb på op mod 6.000 kroner er ikke sjældne, og specielt i Norge og Sverige, hvor afgifterne er højere end i Danmark, siger Torben Østergaard, der er direktør i Thomas Cook Airlines Scandinavia.

Mens nordmændenes favoritter er Jägermeister og dyr cognac, er svenskernes yndling den forholdsvis billige Famous Grouse whisky, mens danskerne er til luksuscognac som Renault Carte Noire og Bombay Sapphire Gin. Alt selvfølgelig i hel liters flaske.

Selv mellem danskerne er der forskel på indholdet af indkøbskurven. Jyderne køber gerne snaps, helst en norsk Linie Aquavit, mens sjællænderne er mere til Fernet Branca.

Top 3 over den mest populære spiritus hos Thomas Cook:

Danmark:

1) Renault Carte Noire Extra (1 liter)

2) Bombay Sapphire (1 liter)

3) Fernet Branca (1 liter)

Sverige:

1) Famous Grouse (1 liter)

2) Bombay Sapphire (1 liter)

3) Xanté Poire au Cognac (1 liter)

Norge:

1) Jägermeister (1 liter)

2) Remy Martin VSOP (1 liter)

3) Glenlivet Nadurra (1 liter)

Top 3 over den mest populære parfume/kosmetik:

Danmark:

1) Marc Jacobs Daisy Eau de Toilette

2) Biotherm Lait Corporel 3 x 400 ml

3) Gucci Guilty Eau de Toilette

Sverige:

1) D&G Light Blue Eau de Toilette

2) Gaultier Le Male Eau de Toilette

3) Biotherm Lait Corporel 3 x 400 ml

Norge:

1) Biotherm Lait Corporel 3 x 400 ml

2) Gaultier Le Male Eau de Toilette

3) Biotherm Pure Roll-on deodorant

Når det gælder tobaksvarer, er Prince rygernes favorit i hele Skandinavien. Pris: 325 kroner for to kartoner på rejser til ikke EU-lande.

I Norge er Petterøes Tobak Blå til hjemmerulning den næstbedst sælgende tobaksvare, mens General Løs Snus i dåse er den femte bedst sælgende tobaksvare i Sverige, efterfulgt af fire forskellige Prince-produkter.

Når det gælder den søde tand, så sværger svenskerne til Pingvin saltpastiller, nordmændene til Toffifee og danskerne til M&M Peanuts i kæmpepose. Og så sådan er vi jo alle så forskellige.

Dagens Gossip