TDC drøfter sit mobilnet med forsvaret

TDC er meget bevidst om, at kinesiske Huawei, som muligvis fremover skal stå for TDCs mobilnet i Danmark, beskyldes for industrispionage, og TDC samarbejder derfor med Forsvarsministeriets IT-sikkerhedseksperter.

»Selvfølgelig har vi hørt bekymringen mange steder, og derfor samarbejder vi også tæt med de danske myndigheder, herunder med Center for Cybersikkerhed, som løbende orienterer os. Vi er meget bevidste om TDCs særlige rolle, fordi vi har en vigtig dansk infrastruktur. Derfor mener vi at handle rigtigt ansvarligt, og vi overholder samtlige love og regler,« understreger koncerndirektør Martin Lippert, der er ansvarlig for al TDCs teknik.

Center for Cybersikkerhed har til opgave at vurdere relevante cybertrusler mod Danmark.

Har forhandlet gennem ti måneder

TDC har siden 2008 udliciteret driften af sine mobilnet i Danmark til svenske Ericsson, der er verdens største leverandør af mobiludstyr. Denne aftale skal snart genforhandles, og derfor er kinesiske Huawei, der er næststørst på verdensplan, kommet med ind i billedet. Men Huawei, der er delvis statsejet, slås med, at selskabet i mange lande mistænkes for at installere såkaldte bagdøre i sin teknologi, så man kan fjernovervåge mobil- og datatrafikken.

Endnu foreligger der ingen konkrete beviser på, at det er tilfældet, men tvivlen nager, og f.eks. har Australien udelukket Huawei fra at byde på det landsdækkende bredbåndsnet, som med statsstøtte nu bygges op.

»Der er kun fire store spillere på verdensplan, som laver mobilt udstyr. Vi har inviteret dem alle, men kun to - Ericsson og Huawei - har valgt at gå i dialog med os. Det er en proces, der har stået på i ti måneder,« forklarer Martin Lippert fra TDC.

Store europæiske teleselskaber bruger Huawei

Han understreger, at Huawei er et meget benyttet firma.

»Man skal ikke være blind for, at en lang række nationale og statsejede teleselskaber har valgt Huawei som leverandør. Telenor bruger Huawei hjemme i Norge, og Telia har i Finland aftale med Huawei. Også British Telecom bruger Huawei til infrastruktur. Huawei er en af verdens største og dygtigste leverandører af udstyr - og dem er der ikke så mange af,« siger koncerndirektøren.

TDC forhandler nu med Ericsson og Huawei med henblik på at kunne bygge sit eksisterende mobilnet ud i Danmark, så både dækning og udbredelse af 3G og det nye 4G/LTE, der primært er til hurtige dataforbindelser, kan blive bedre.

Bedre dækning og større kapacitet

»Ambitionen er at forbedre udbygningen og få betydeligt mere for pengene gennem også at forøge vore samlede investeringer i mobilnettet. Sammenholdt med at få mere for pengene vil det give markant bedre dækning og kapacitet, specielt i yderområderne af Danmark. Hvis man skifter leverandør eller får en god aftale med den eksisterende leverandør, ender det jo ofte med, at man samtidig får opgraderet sit nuværende udstyr. Så, nej, det handler ikke om at få det samme for færre penge,« siger Martin Lippert.

Huawei er allerede inde i varmen hos TDC, da Huawei leverer TDCs europæiske net, og det var med både Ericsson- og Huawei-udstyr, at TDC for tre år siden testede sit 4G-/LTE-supermobilnet forud for åbningen. I dag står Ericsson også for det.

Dagens Gossip