TDC lægger mobilnet i kinesiske hænder

TDC smider sin svenske samarbejdspartner Ericsson på porten og lader den omstridte, kinesiske mobilleverandør Huawei stå for sine mobilnet i Danmark.

Huawei, som hører til blandt verdens største mobilproducenter og er verdens næststørste leverandør af mobiludstyr efter netop Ericsson, skal de næste seks år stå for at drive TDCs mobilnet. Dermed satser TDC på at komme hurtigere ud med sit 4G-/LTE-supermobilnet i hele landet.

Aftalen med Huawei rækker fra 1. marts 2014 og seks år frem, hvor Huawei skal levere udstyr til TDCs mobilnet og stå for selve driften. Aftalen er fire milliarder kroner værd.Beskyldninger om industrispionage

Huawei er af den amerikanske kongres blevet beskyldt for mulig industrispionage af frygt for, at der i Huaweis udstyr er indbygget såkaldte bagdøre, så kineserne er i stand til at fjernovervåge al mobil- og datatrafik, som går igennem nettene. Australien har direkte forbudt Huawei at give bud på landets kommende, nationale bredbåndsnet, og også i Storbritannien er der rummel om Huawei.

Den amerikanske undersøgelse kunne ikke påvise, at der faktisk fandtes bagdøre i Huaweis udstyr fra routere til mobilmaster, men tvivlen nager fortsat.

TDCs topchef, Carsten Dilling, siger i en pressemeddelelse, at TDC under hele forhandlingsforløbet har været i tæt dialog med Center for Cybersikkerhed, som hører under Forsvarets Efterretningstjeneste.

»Hver gang vi i TDC indgår aftaler om vores infrastruktur, er det almindelig praksis, at vi involverer de relevante, danske sikkerhedsmyndigheder. Det har vi også gjort i dette tilfælde, og vi har haft en meget intensiv, god og konstruktiv dialog med bl.a. Center for Cybersikkerhed. jeg mener, at vi er kommet i mål med en god og tryg løsning både for vores kunder og for landet,« lyder meldingen fra Carsten Dilling.

Skal spare penge

TDCs nuværende aftale med Ericsson er på 3,5 milliarder kroner. Ericsson har siden 2008 stået for TDCs mobilnet i Danmark, da TDC valgte at udlicitere det hele for at spare penge.

Huawei er allerede inde i varmen hos TDC, da Huawei leverer TDCs europæiske net, og det var med både Ericsson- og Huawei-udstyr, at TDC for tre år siden testede sit 4G-/LTE-supermobilnet forud for åbningen. I dag står Ericsson også for det.

TDC har ikke lagt skjul på, at Huawei er interessant, fordi TDC kan spare penge. Samtidig er TDC presset af sine nordiske konkurrenter, norske Telenor og svensk-finske Telia, som er ved at slå deres mobilnet i Danmark sammen for at skabe det bedst dækkende mobilnet her.

Dagens Gossip