Teenagere frygter hån på nettet

Skrevet af admin

26/05/2015

Mest læste i dag

Videoer fra omklædningsrummet efter en gymnastiktime eller billeder af mindre flatterende karakter ender ofte online stik imod de unges vilje.

Således har hver fjerde elev i syvende klasse oplevet, at der er blevet lagt enten videoer eller billeder op af dem, selvom de ikke havde givet tilladelse til det.

Det skriver Berlingske med udgangspunkt i en ny analyse fra Børnerådets Børne- og Ungepanel.

Mellem fire og otte procent af de unge er blevet udsat for decideret digital mobning. Med andre ord har de oplevet det flere gange i løbet af en uge eller måned.

Berlingske skriver, at de unge efterlyser mere digital dannelse. Ifølge undersøgelsen efterspørger halvdelen af de 13-årige mere viden om, hvordan man færdes sikkert i digitale rum.

Det indbefatter blandt andet mere viden om, hvordan man kan undgå, at billeder bliver delt og misbrugt.

En opløftende tendens, som analysen peger på, er, at unge mere end tidligere gør noget, når de oplever digital mobning.

Over tre fjerdedele af de unge, der har oplevet digital mobning, har faktisk gjort noget ved det, viser Børnerådets analyse. Og det høster de ros for af Børnerådets formand, Per Larsen:

- Det er dejligt, at så mange reagerer, når de oplever digital mobning. De seneste mange års målrettede antimobbearbejde og den massive indsats omkring god stil på nettet ser ud til at have virket.

- Men det er vigtigt ikke at glemme, at vi voksne fortsat har det primære ansvar, når det gælder mobning, siger formanden til Berlingske.

Samtidig efterlyser han lovgivning på området:

- Nogle skoler har udarbejdet et værdi­regelsæt, men det er langtfra alle. Vi bør skrive en pligt til at oplyse om digital dannelse ind i folkeskoleloven, så vi giver ombudsmanden mulighed for at gribe ind over for skoler, der ikke lever op til deres forpligtelse.

/ritzau/