Teenagere i høj kurs på internettet

De, der har held med at få unge netbrugere på for tiden, er i høj grad aktører, som understøtter umiddelbar dialog i realtid. Typisk i billeder eller video, med her-og-nu-svar og mulighed for at have det lidt for sig selv. En af de tjenester, der hitter lige nu, er Snapchat, der har solgt sig selv til unge for at være den app, de bruger til at sende data, der forsvinder automatisk efter modtagelse.

Selv om det sociale netværk Facebook fortsat sidder tungt på brugere af sociale tjenester, dukker der løbende nye op. Og her er teenagere generelt »firstmovere«, lyder det fra Malene Charlotte Larsen, der forsker i unges brug af sociale medier på Aalborg Universitet.

»For dem handler det om at have et sted, de har for sig selv. Et »de unges sted« eller et sted, de kan være lidt mere private. Det har de ikke længere på Facebook, hvor de som de fleste andre har opbygget en skare af både løse bekendtskaber, lærere, familiemedlemmer og venner. Og i takt med, at der dukker mange nye tjenester op, tiltrækker det også at bruge de tjenester, de andre ikke har opdaget endnu,« siger hun.

Lige nu er det bølgen af billed- og videodelingsmuligheder, der tiltrækker sig opmærksomhed. Det sker med tjenester som Tumblr, Instagram og Vine. Samtidig har Snapchat fået teenagere med på en ny delevogn, der handler om at være lidt mere privat online.

Tidligere på ugen offentliggjorde Snapchat, at virksomheden efter knap to år på banen har hentet en ny investering fra venturebranchen (der investerer i nye virksomheder, red.) på cirka 342 millioner kroner. Internationale medier som blandt andre Forbes vurderer, at den bygger på en vurdering af, at virksomheden har en værdi på mere end 4,5 milliarder kroner.

I den danske venturebranche fremhæver partner i selskabet Sunstone Capital Jimmy Fussing den hurtige udbredelse.

»Netop Snapchat har formået at få en enorm »traction«, altså fået en enorm skare af brugere til at dele meget. Og det er sket ved, at unge fortæller hinanden om den,« siger han.

Snapchat har fået opmærksomhed for at komme på banen med en funktion, der ikke tidligere har været til stede på samme måde. Nemlig en mekanik, der gør, at de data, som udveksles, forsvinder igen få sekunder efter modtagelsen.

Når nye sociale funktioner på den måde lykkes med at bryde igennem, er der en tendens til, at de bliver købt af de store. Det skete blandt andet for den populære fotoapp Instagram, som Facebook købte for cirka 5,6 milliarder kroner for et års tid siden. Ifølge Jimmy Fussing vil det sandsynligvis også ske for Snapchat.

Hos Innovation Lab, der følger den teknologiske udvikling, peger direktør Mads Thimmer på, at tjenesten i øjeblikket er omgivet af en del hype. Samtidig er den en del af et marked, hvor det bliver sværere at gøre sig gældende med en model, som brugerne ikke forlader, når en ny »modeapp« kommer på banen. Men i forhold til »realtime«-kommunikation er den interessant lige nu.

»Den er interessant, fordi tidsbegrebet i den heftige datastrøm bliver mere momentan. Samtidig er den en del af bølgen mod at gøre det sværere eksempelvis at bruge billeder som mobning – eller risikere at blive forfulgt af billeder fra en drukfyldt ungdom flere år senere,« siger Mads Thimmer.

I takt med udbredelsen af Snapchat, der selv oplyser, at der dagligt udveksles 200 millioner »snaps«, har der imidlertid også været flere eksempler på og klager over, at de delte data måske ikke helt forsvinder alligevel. Men snarere gøres utilgængelige rent teknisk og dermed også kan fiskes frem igen. En amerikansk virksomhed har ifølge flere internationale medier fortalt om, hvordan det på få dage lykkedes at genskabe »snaps« på en mobiltelefon, og der er løbende blevet skabt hjemmesider med lækkede billeder fra tjenesten.

Hos Medierådet for Børn og Unge, der rådgiver myndigheder og forældre om børn og unges brug af digitale medier, oplever projektleder Gry Hasselbalch, at de unge netbrugere bevæger sig hen imod tjenester, hvor de kan lukke døren lidt.

»Megen bevægelse går lige nu ud mod tjenester, hvor de unge føler, at de har mere individuel kontrol over egne data. Samtidig bliver de også tiltalt af tjenester, der taler til deres kultur, understøtter alle mulige sprog, og hvor de kan prøve grænser af – og i nogle tilfælde være anonyme eller »en anden«,« siger Gry Hasselbalch.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip