Tekst-TV fylder 30 år i dag

»Så længe, tekst-TV er så populært, giver det ikke mening at lukke det ned. Det er let tilgængeligt, og selv om det en platform med mange begrænsninger – eksempelvis kan der kun være 999 sider – så betyder enkelheden, at det er uhyre nemt at bruge,« siger Michael Arreboe, chef for DRs tekst-TV.

Livsstilekspert Henrik Byager er enig i, at tekst-TVs succes bunder i mediets enkelhed.

»Det er ofte de mest simple ting, der overlever. Selv i en tid, hvor vi har smartphones, tablets og smart-TV, så vil en opfindelse som tekst-TV stadig have sin berettigelse. Og fordi mediet er så primitivt, er det også ret hurtigt at finde den information, man leder efter. På den måde fungerer tekst-TV fremragende som et supplement til de mange andre nyhedskanaler, vi benytter os af i dag,« siger Henrik Byager til Berlingske Nyhedsbureau.

Han mener, at man kan sammenligne tekst-TVs succes med SMS-beskedens succes, som også overraskede eksperterne på grund af dens primitivitet.

»Men teknologier, der er nemme, tilgængelige og hurtige, er også stærke teknologier,« siger Byager, der vurderer, at det også er realistisk, at tekst-TV vil kunne fejre sin 40 års fødselsdag:

»Tekst-TV skal nok overleve fem-ti år endnu. Det er måske især de ældre, som er meget glade for mediet. Men på sigt vil teknologien blive overflødig, og jeg tror, at en eventuel 40 års fødselsdag vil blive den sidste runde af slagsen.«

Michael Arreboe er også sikker på, at der vil være en form for tekst-TV om ti år.

»Jeg er sikker på, at der fra TV-apparatet vil være adgang til en parallel flade. Spørgsmålet er blot, hvordan den vil se ud,« siger han.

DRs tekst-TV fik helt præcist premiere klokken 14 16. maj 1983, men for at modtage signalet skulle man i begyndelsen tilkøbe en såkaldt tekst-TV-dekoder eller investere i et fjernsyn med indbygget dekoder.

I dag kan stort set alle danskere til gengæld se tekst-TV, og det benytter 56 procent af befolkningen sig af ugentligt. Det svarer til flere end tre millioner danskere, oplyser DR.

Dagens Gossip