Tekst-tv fylder 30 år i morgen

Tekst-tv fylder 30 år i morgen. 16. maj 1983 klokken 14 var der premiere på DRs tekst-tv.

Dengang var det hidtil usete muligheder, der åbnede sig for danskerne. Folk kunne selv bestemme, hvad de ville se, når de ville se det – og ikke når det passede Statsradiofonien at sende det.

I 1983 kunne 30.000 danskere se tekst-tv. Men tre år senere var tallet steget til 300.000.

Dorte Feldtskov var sekretær for Henning Schmaltz-Jørgensen, som indførte tekst-tv i DR. Hun har været med på sidelinjen af tekst-tv lige fra starten. Ifølge hende var grunden til succesen enkel.

- Man havde aldrig før oplevet, at man selv kunne vælge, hvad man ville se og hvornår. Hvis man havde læst nyhederne på side 110, vidste man alt det vigtigste, fortæller hun.

Bekostelig affære

I 1983 var det en beskostelig affære, hvis man ville se tekst-tv. Man skulle nemlig bruge en tekst-tv dekoder og sådan en kostede dengang 1.500 kroner. Hurtigt kunne man købe tv med indbygget tekst-tv, men de kostede omkring 2.000 kroner mere end et almindeligt tv.

Lever stadig i bedste velgående

Tekst-tv lever fortsat i bedste velgående. 56 procent af danskerne bruger ugentligt tekst-tv. Det svarer til 3,1 millioner danskere. I 2012 var det 64 procent, der brugte det hver uge. Ifølge DR Medieforskning er faldet sket, da tablets, smartphones og så videre er ved at blive meget udbredt.

Chefen for tekst-tv i DR Michael Arreboe mener dog, at tekst-tv er kommet for at blive:

- Så længe, tekst-tv er så populært, giver det ikke mening at lukke ned, siger han.

Han tilføjer dog, at han er sikker på, at der også vil være en slags tekst-tv om fem eller 10 år, måske bare ikke som vi kender det.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip