Telegram afslører Churchills frygt for fransk invasion

Skrevet af admin

03/11/2013

Dagens topnyheder

Winston Churchill holdt vejret i frygt for en fransk krigserklæring mod Storbritannien kort efter, at briterne havde sænket den franske flåde i det vestlige Algeriet for at undgå, at den skulle falde i hænderne på tyskerne.

Det afslører et hemmeligt telegram fra 4. juli 1940 forfattet af den britiske premierminister til den britiske hærchef. Telegrammet blev solgt på en auktion i London søndag.

I brevet retfærdiggør Churchill, at briterne dræbte 1297 franske søfolk ved flådeangrebet i Algeriet i begyndelsen af Anden Verdenskrig.

- Den britiske flåde lagde sig uden for Oran 3. juli om morgenen og bad de franske flådemyndigheder om at udføre en ordre for at undgå, at et antal vigtige franske krigsskibe skulle falde i hænderne på Tyskland, skriver premierministeren i telegrammet ifølge The Times.

Franskmændene adlød ikke denne ordre ifølge premierministerens brev, hvori han beklager de mange døde franske soldater.

- Vi kan ikke sige, hvad konsekvenserne kan blive, men ethvert forbehold må tages i det tilfælde, at Frankrig skulle erklære krig imod os, skriver Churchill.

Telegrammet blev solgt søndag for 1600 pund (14.000 kroner), hvilket var 10 gange mere end forventet ifølge auktionshuset

Telegrammet var adresseret til John Dill, chefen for den britiske hær, og det blev solgt af et familiemedlem ifølge The Times.

/ritzau/AFP