Terror-ekspert: Anholdelse i Bruxelles er unik mulighed

Belgisk politi har fredag aften i Bruxelles anholdt den hovedmistænkte bagmand bag angrebene i Paris i november, og det giver myndighederne en unik mulighed, vurderer Hans Jørgen Bonnichsen, som er tidligere operativ chef for Politiets Efterretningstjeneste.

- Det er fantastisk. Et gennembrud uden lige som enhver efterretningsmand drømmer om forstået på den måde, at nu åbner der sig nogle muligheder. Nogle muligheder for at finde ud af hele forløbet omkring angrebene, siger han.

Den 26-årige franskmand Salah Abdeslam skulle være blevet såret i benet i forbindelse med aktionen, lyder det fra politiet, og eftersom han er fanget i live, vurderer Bonnichsen, at afhøringer af ham kan give vigtig viden i kampen mod terror.

- Hans viden er noget, man i allerhøjeste grad har brug for efterretningsmæssigt med henblik på at bygge sit bolværk op stærkere, end man har haft det tidligere, hvis man kommer til at stå over for et lignende angreb i fremtiden.

- Er det virkelig organiseret af Islamisk Stat, eller er det noget, der opstår lokalt. Det er alt sammen vigtigt at finde ud af i forhold til Islamisk Stats kapacitet og intentioner, så det synes jeg, er vigtigt, siger han.

- Så det er en unik situation at være i, især hvis man kan udnytte de muligheder på fornuftig vis og få den anholdte til at medvirke til at få belyst situationen. Det er så også udfordringen her og nu.

Bonnichsen håber, at man under afhøringen af den anholdte ikke lader vreden over angrebene komme til udtryk, da han vurderer, at det kan ødelægge mulighederne for at få informationer ud af den 26-årige.

- Man skal prøve at sætte sig i den andens sted og derved forsøge at opbygge et tillidsforhold, siger han.

Salah Abdeslam, der er mistænkt for at have medvirket til Paris-angrebet i november, hvor 130 mennesker blev dræbt, blev anholdt i Bruxelles-bydelen Molenbeek efter et skyderi.

Ifølge de belgiske myndigheder er fem personer blevet anholdt i forbindelse med politiaktionen fredag, heriblandt Salah Abdeslam.

/ritzau/

Dagens Gossip