Terror i Beirut udløser krisemøde

Medlemmerne af Libanons regering mødtes lørdag til et krisemøde, efter at landet fredag blev rystet af en bilbombe, der dræbte otte og sårede 86.

Bilbomben sættes i forbindelse med Syrien og forstærker en splittelse i Libanon mellem tilhængere og modstandere af regimet i Damaskus.

- Et krisemøde er indkaldt lørdag formiddag, siger en talsmand for premierminister Najib Mikati.

Libanons regering er domineret af den magtfulde shiamuslimske Hizbollah-bevægelse, som har erklæret lørdag for sørgedag. Oppositionen kræver, at regeringen går af efter bombeeksplosionen.

Bombeeksplosionen i det overvejende kristne distrikt Ashrafieh førte til demonstrationer sent fredag og tidligt lørdag i Beirut.

To libanesiske politikere, Saad al-Hariri og druserlederen Walid Jumblatt, har åbent beskyldt den syriske præsident for at stå bag angrebet.

- Regeringen må gå af. Premierminister Najib Mikati bør træde tilbage øjeblikkeligt, siger Ahmad al-Hariri, der er generalsekretær for tidligere premierminister Saad al-Hariris oppositionelle Fremtidsbevægelse.

Regeringskilder siger ifølge den libanesiske avis Daily Star, at premierminister Mikati lørdag vil meddelte, at han træder tilbage. Han skulle allerede have givet sin regering meddelelse om, at han går af.

Avisen siger imidlertid, at den endelige afgørelse hos Mikati afhænger af, hvordan hans allierede stiller sig.

Libanons efterretningschef, Wissam al-Hassan, var blandt de otte dræbte. Hans død har sendt chokbølger gennem det politiske liv i Libanon.

Saad al-Hariris far, Rafik al-Hariri, der ligeledes har været libanesisk regeringschef, blev dræbt af en bilbombe for syv år siden i Beirut. Wissam al-Hassan var en af Hariris toprådgivere og efterforskede drabet.

Både Hariri og Jumblatt er højlydte kritikere af det syriske styre i Damaskus, og begge stod i spidsen i bestræbelser på at mindske Syriens indflydelse i Libanon efter drabet på Rafik al-Hariri i 2005, som førte til den syriske tilbagetrækning fra landet.

Kilde: Reuters

 

Dagens Gossip