Terror stjæler fokus på Obama-besøgt topmøde i Asien

Terrorisme og territorialstridigheder ventes at stå øverst på dagsordenen, når en lang række politiske ledere denne weekend mødes i Kuala Lumpur i Malaysia.

Vært for mødet er de ti lande i Sammenslutningen af Sydøstasiatiske Nationer (Asean).

I alt deltager ledere fra 18 lande med USA's præsident, Barack Obama, Japans premierminister, Shinzo Abe og Kinas premierminister, Li Keqiang, som de mest prominente.

Topmødet er det andet i regionen i løbet af kort tid.

Normalt er fokus på økonomiske emner, men det er blevet overskygget af den seneste tids blodige hændelser i først Frankrig og dernæst Mali.

I sidste uge var lederne fra 21 lande i Asien og Stillehavsområdet samlet i Manila i Filippinerne.

Mødet blev præget af angrebene i Paris, hvor islamister dræbte 129 mennesker, og endte med en fælles opfordring om globalt samarbejde i kampen mod terrorisme.

Tilsvarende udmeldinger ventes fra Kuala Lumpur, efter adskillige mennesker fredag blev dræbt i et nyt gidseldrama - denne gang i den vestafrikanske stat Mali.

På et luksushotel i hovedstaden Bamako dræbte islamistiske militante 19 personer.

- Gerningsmændene bag disse feje og barbariske handlinger repræsenterer ikke nogen race, religion eller tro. Ej heller skal vi give dem mulighed for at påstå, at de gør det, siger Malaysias premierminister, Najib Razak, i sin åbningstale lørdag.

- De er terrorister og som sådan skal de konfronteres. Med lovens fulde kraft, tilføjer han.

Også de langvarige stridigheder om de maritime grænser i Det Sydkinesiske Hav vil blive diskuteret på mødet.

Kina står fast på, at det har suverænitet over næsten hele Det Sydkinesiske Hav, men det bestrides af adskillige andre lande.

At Kina er i gang med at omdanne nogle ubetydelige atoller til regulære øer i det omstridte farvand har forværret uenighederne og skabt bekymring for militære konfrontationer.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip