Terrorangreb er fortsat et mysterium

Ifølge amerikanske myndigheder er flere end 100 personer såret af de to bomber, der hverken indeholdt C-4 eller andre former for plastisk sprængstof, men kun sortkrudt, der er lav-eksplosivt. Til gengæld var de fyldt med granitsplinter for at maksimere skaderne.

Flere vidner har beskrevet det kaos, der udspillede sig, da bomberne detonerede ved målstregen, blandt andre den 33-årige Joe Anderson, der netop var løbet over stregen med et stort amerikansk flag i hænderne.

»Jeg så mennesker, der så ud som om, de havde fået deres ben sprængt af. Andre blev ført væk fra målområdet i kørestole,« siger Joe Anderson til Reuters.

Allan Panter, en læge der befandt sig nær målstregen, hvor han ventede på sin hustru, fortæller til CNN, at han stod seks til otte meter fra den første eksplosion.

»Jeg så seks-syv personer på jorden ved siden af mig. De beskyttede mig fra eksplosionen. En af dem, en kvinde, døde, og en mand mistede begge sine ben,« siger han.

De 40 danske maratonløbere, der var taget til Boston med rejsearrangøren Marathon Travel Club, befandt sig i sikker afstand af målområdet, da de to bomber eksploderede.

»Langt de fleste af vores løbere var på vej tilbage til hotellet. De sidste syv til otte stykker blev taget ud af løbet mellem 800 og 1.000 meter før målstregen, da løbet blev afblæst,« siger rejsearrangørens direktør, Thorvald Mogensen, til Berlingske Nyhedsbureau.

Efterforskere fra FBI havde tirsdag travlt med at gennemse store mængder video og billedmateriale optaget under Boston Marathon for at lede efter spor, der kunne hjælpe med opklaringen. Det er dog stadig uvist, hvem der står bag, og hvad motivet er.

Pakistansk Taleban afviste samme dag at stå bag bombeeksplosionerne, som Det Hvide Hus og FBI betragter som et terrorangreb.

»Vi støtter angreb på USA og landets allierede, men vi er ikke involveret denne gang,« lyder det fra en talsmand fra pakistansk Taleban, der i 2010 planlagde et mislykket terrorangreb på Times Square i New York.

Ifølge Niels Bjerre-Poulsen, der er lektor i amerikanske samfundsforhold på Syddansk Universitet, kan bombeangrebet i Boston ikke sammenlignes med angrebet på World Trade Center i New York 11. september 2001, da næsten 3.000 personer blev dræbt.

»Det ændrede fundamentalt opfattelsen af, hvor sikre amerikanere er i deres eget land. Jeg tror, at det her hører hjemme i en anden kategori og bedre kan sammenlignes med bomberne under OL i Atlanta eller bomberne i Oklahoma på en større skala,« siger lektoren med henvisning angrebet i 1996, hvor to personer blev dræbt under OL, og angrebet i Oklahoma City 19. april 1995, hvor 168 personer mistede livet.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og udenrigsminister Villy Søvndal (SF) tog tirsdag kraftig afstand fra terrorangrebet i den nordøstamerikanske storby.

Dagens Gossip