Terrorangreb har forbrødret USA og Rusland

I den lille provinsby har det amerikanske forbundspoliti siden tirsdag afhørt personer, der måske kan kaste lys over bombeangrebet ved et maratonløb tusindvis af kilometer borte.

I går gjaldt det forældrene til de to mistænkte, brødreme Tamerlan og Dzhokhar Tsarnaev. Det foregik bag murene i en af byens mest befæstede bygninger: Den lokale afdeling af Ruslands magtfulde sikkerhedstjeneste FSB.

De fælles afhøringer er et eksempel på de seneste seks døgns tilnærmelser mellem russiske og amerikanske myndigheder i kølvandet på terrorangrebet i Boston.

Forholdet mellem Rusland og USA har ellers været alt andet end hjerteligt de seneste år. Tidligere på måneden reagerede Rusland med sanktioner mod amerikanske embedsmænd, da USA indførte indrejseforbud for en gruppe navngivne russiske topfolk, der anklages for krænkelser af menneskerettighederne.

Men så kom terrorangrebet på opløbningsstrækningen ved Boston Marathon i sidste uge. Mens jagten på den ene af de to mistænkte stadig var i gang, talte USAs præsident, Barack Obama, fredag i telefon med Ruslands præsident, Vladimir Putin.

Obama roste Rusland for at »samarbejde inden for terrorbekæmpelse, herunder i forhold til Boston-sprængningerne«.

Den russiske præsidents stab gik endnu videre og hævdede, at begge præsidenter havde udtrykt ønske om »nær koordinering mellem russisk og amerikansk efterretningsarbejde i kampen mod global terror«. Det er nye toner.

»Det er første gang længe, at vi ser den slags afhøringssamarbejde, måske første gang siden 11. september,« fortæller Andrej Soldatov, der er en af Ruslands førende eksperter i efterretningstjenesternes arbejde.

I Boston-sagen har sporene til Rusland for længst vakt opsigt. Det amerikanske forbundspoliti FBI har mødt hård kritik for at have undervurderet faresignaler – herunder vage advarsler fra de russiske myndigheder.

FBI modtog allerede i 2011 en henvendelse fra Rusland om Tamerlan Tsarnaev. Han rejste både i 2011 og 2012 til den fattige russiske region Dagestan, der grænser op til det krigshærgede Tjetjenien. Dagestan centrum for en række militante islamistiske grupper i det sydlige Rusland.

Den russiske sikkerhedstjeneste holdt nøje øje med Tamerlan Tsarnaev, men fortalte ikke mere end højst nødvendig til amerikanerne. FBI modtog således ikke svar, da de efter den russiske henvendelse udbad sig yderligere oplysninger.

Kilder i den russiske sikkerhedstjeneste siger til Time Magazine, at Tamerlan Tsarnaev blev overvåget, fordi han i 2011 kom i en moské i Dagestan, der var kendt som et tilholdssted for fundamentalistiske grupper. Under afhøringer af familien spurgte de amerikanske efterforskere, om Tamerlan under sit ophold i Dagestan sidste år var kontakt med militante grupper, fortæller familiemedlemmer til den russiske netavis Newsru. Det er der forløbig intet, der tyder på.

De mest markante ved afhøringerne er derfor nærmere samarbejdet med FSB. Det amerikanske besøg hos den russiske sikkerhedstjeneste ville have været utænkeligt før Boston-bomberne, konstaterer Andrej Soldatov.

En årsag er, at USA og flere EU-lande i årevis kritiseret de russiske myndigheder for brutal fremfærd i Nordkaukasus, herunder tilfælde af bortførelser, tortur, husafbrændinger og mord.

Ramsan Kadyrov, den Moskva-tro leder af Tjetjenien, er selv blandt navnene på den såkaldte Magnitskij-liste, der indførte sanktioner imod embedsmænd anklaget for menneskeretsforbrydelser. Listen var den direkte årsag til, at Rusland for bare to uger siden meddelte, at efterretningssamarbejdet med USA nu var aflyst. Nu er den strid ikke længere i centrum.

De amerikanske myndigheder ønsker efterretninger, der kan kaste lys over Boston-bomberne. FSB og den russiske regering er interesseret i, at resten af verden anerkender den hårde fremfærd i Nordkaukasus som den eneste mulige, mener Andrej Soldatov:

»FSB vil gerne sige til USA: Vi er i samme båd.«

Dagens Gossip