Terrorister forklædt som flygtninge er svære at spore

Skrevet af admin

02/06/2015

Mest læste i dag

Terrorister fra lande som Syrien og Libyen kan med held slippe igennem efterretningstjenesternes nåleøje, når de søger til Danmark som flygtninge.

Det vurderer flere forskere ifølge Kristeligt Dagblad, efter at det mandag kom frem, at op mod ti formodede terrorister fra organisationer som Islamisk Stat (IS) og al-Nusra-fronten skal have forsøgt at komme til Norge under dække af at være såkaldt kvoteflygtninge.

De blev dog afsløret og stoppet af den norske variant af PET, sikkerhedstjenesten PST.

Ifølge Magnus Ranstorp, der er terrorforsker ved det svenske forsvarsakademi, er der en risiko for, at personer med tilknytning til ekstremistiske organisationer som IS er lykkedes med at smutte igennem sikkerhedsmuren - også i Danmark.

- Det er et stort problem at bekræfte identiteten på flygtningene, og derfor kan det ske, at medlemmer fra IS slipper ind, fordi det er meget svært at efterforske, når de kommer fra lande med ustabilitet eller krig, siger Ranstorp til Kristeligt Dagblad.

Han mener, at det, der er sket i Norge, lige så godt kunne være hændt i Danmark, men at det er svært at vurdere, om det vitterligt er sket, da den type oplysninger sjældent offentliggøres.

Norges PST oplyser til Kristeligt Dagblad, at afsløringen er resultatet af et nyt initiativ, hvor man to gange på et halvt år har været i Mellemøsten for at rådgive de norske udlændingemyndigheders lokale afdelinger i sager om kvoteflygtninge.

PST er tidligere blevet kritiseret for ikke at undersøge kvoteflygtninges baggrund. Det er flygtninge, der fordeles af FN til alverdens lande efter kvoter, og som udvælges af FN's Flygtningehøjkommissariat (UNHCR).

/ritzau/