Terrorramt indkøbscenter i Kenya slår dørene op igen

Indkøbscentret Westgate genåbnede lørdag i Kenyas hovedstad, Nairobi, næsten to år efter, at islamister angreb centret og dræbte 67 mennesker under de følgende fire dages belejring.

Omkring et halvt hundrede kunder havde lørdag morgen stillet sig i kø for at være de første, der blev lukket ind gennem de nyinstallerede metaldetektorer ved indgangen, efter at Nairobis guvernør havde klippet snoren over ved en åbningsceremoni.

- Vi er spændte i dag, fordi vi er på benene igen, og vi kan overbevise verden om, at terror ikke får os ned med nakken, siger Ben Mulla, som lørdag formiddag var en af de første kunder i det genåbnede indkøbscenter.

Den 34-årige kommunikationsansatte var også en af de heldige, der slap ud af centret i live den dag i september 2013, da islamister fra den somaliske al-Shabaab bevægelse angreb Westgate.

- Jeg kom i forbindelse med en forretningsfrokost. Skyderiet var intenst, og jeg skjulte mig i et blomsterbed. Jeg så fire terrorister (...). De skød mod mig, og kuglen ramte væggen og gik videre ind i mit ben. De skød en sikkerhedsvagt lige foran mig, husker Ben Mulla.

- De var unge mænd. De var uden følelser. De så ud til at nyde det, de foretog sig. Deres ansigter vil jeg aldrig glemme igen, siger han.

Indkøbscentret blev kraftigt beskadiget under det fire dage lange angreb for knap to år siden. De fire bevæbnede mænd stormede indkøbscentret, hvor de kastede håndgranater og skød mod kunder og ansatte.

Den militante somaliske bevægelse al-Shabaab har taget skylden for det blodige angreb. Det var angiveligt hævn for, at Kenya har sendt soldater til Somalia for at hjælpe landets regering med at bekæmpe islamistiske grupper.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip