Terrorskadet norsk regeringsbygning kan reddes

Den bygning i det norske regeringskvarter, der rummer statsministerens Kontor og justitsministeriet, blev kraftigt beskadiget af Anders Behring Breiviks terrorbombe 22. juli 2011. Siden har Høyblokken været pakket ind som et andet Christo-værk.

Bølgerne har gået højt for og imod en nedrivning af arkitekt Erling Viksjøs monumentale bygningsværk i det centrale Oslo. Ud fra et bæredygtighedsprincip og af hensyn til den historiske, symbolske og arkitektoniske værdi har mange talt for at bevare Høyblokken.

En ny rapport fra det danske rådgivende ingeniørfirma Rambøll til det norske kommunal- og moderniseringsministerium konkluderer, at bygningen tilfredsstiller de byggetekniske krav, hvis der foretages mindre ændringer under en renovering.

- Jeg er glad for, at vi har fået afklaret, at konstruktionen kan tilfredsstille dagens krav til konstruktionssikkerhed, siger den konservative kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner.

Selv om norske Statsbygg allerede havde vurderet, at byggeriets bæreevne ikke var blevet dårligere efter Breiviks terrorangreb, så ville Sanner vide, om der var behov for at styrke konstruktionen i henhold til bygningskravene.

Høyblokken betegnes som en robust konstruktion, hvis etageadskillelser er dimensioneret til større vægt end den, der er krævet i forskriften, og bæresystemer som søjler og dæk er solide, hedder det i rapporten.

Bjælker skal dog forstærkes, og facaden sikres.

Rapporten er hemmeligstemplet i henhold til sikkerhedsloven, men ministeriet vil gennemgå og vurdere den, før regeringen efter planen skal vælge konceptet for regeringskvarteret, der ligger i det centrale Oslo, inden sommer.

/ritzau/NTB

Dagens Gossip