Terrortrusler får briterne til at øge forsvarsbudget

Storbritannien øger forsvars- og sikkerhedsbudget som reaktion på tiltagende trusler, men regeringen vil samtidig skære ned på antallet af ansatte i forsvarsministeriet.

Den britiske regering siger mandag, at den planlægger at reducere antallet af civilt ansatte med 30 procent og sælge ud af forsvarsministeriets ejendomme for at skaffe finansiering til sikkerheds- og forsvarsplaner i de kommende fem år.

En udskiftning af den britiske atomubådsflåde vil koste 31 milliarder pund (omkring 319 milliarder kroner).

- Omkring 10.000 mand i militæret er klar til at blive sat ind for at hjælpe politiet i tilfælde af større terrorangreb, oplyser forsvarsministeriet samtidig.

Premierminister David Cameron vil torsdag præsentere parlamentet for en plan om at lade britiske fly deltage i luftangreb i Syrien.

- Jeg vil torsdag fremlægge en erklæring i parlamentet om luftangreb i Syrien, siger Cameron samtidig med, at han bebuder forøgelser i forsvarsbudgettet.

- Jeg er en fast støtte af de tiltag, præsident Hollande har taget for at ramme Islamisk Stat i Syrien, siger Cameron, som mandag drøftede "en omfattende strategi" for at bekæmpe Islamisk Stat med præsident François Hollande i Paris.

Cameron foreslår, at forsvarsbudgettet bliver øget med 12 milliarder pund (128 milliarder kroner), så det når op på 178 milliarder (op mod 1895 milliarder kroner) over det næste årti som led i regeringens femårige forsvars- og sikkerhedsplan.

I planen nævnes specifikt køb af otte BAE-krigsskibe og ni maritime patruljefly fra Boeing.

- Islamisk Stat er ikke et fjernt problem tusindvis af kilometer væk. Det er en direkte trussel både ude og hjemme, siger Cameron, som også øger budgetter for efterretningstjenesterne og for bistand til lande i opløsning.

I gennemgangen af sikkerhedstrusler bliver det kraftigt understreget, at passagerfly er et primært mål for militante grupper og at nogle af disse - deriblandt Islamisk Stat og al-Qaeda - vil forsøge at anskaffe sig kemiske, biologiske og radioaktive våben.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip