Tesla-skabers nye transportsystem afprøves med succes

En slæde på størrelse med en bil, blev natten til torsdag dansk tid skudt gennem Nevadas ørken ved hjælp af elektromagnetisme i en fart af 160 kilometer i timen.

Firmaet bag testen, Hyperloop One, kalder det for den første succesfulde test af hyperloop-teknologien, som kan blive fremtidens kollektive transportsystem.

Hyperloop One er én blandt flere virksomheder, der konkurrerer om at føre en teknologisk vision af Elon Musk, manden bag elbilvirksomheden Tesla og raketvirksomheden SpaceX, ud i livet.

Visionen går i første omgang ud på at sende kapsler med personer og gods gennem store vakuumrør fra Los Angeles til San Francisco i Californien med en fart på 1200 kilometer i timen.

Det vil svare til, at man for eksempel kan rejse fra København til Aarhus på omtrent et kvarter.

Virksomheden Hyperloop One har samlet over en halv milliard kroner sammen fra investorer til projektet. Det nationale franske jernbaneselskab er blandt investorerne.

Brogan BamBrogan, som er tidligere SpaceX-ingeniør og en af grundlæggerne af Hyperloop One, kalder den succesfulde test for en milepæl.

- Afprøvning af ny teknologi kan altid være drilsk, sagde han efter testen.

- Du ved aldrig på dagen, om tingene nu også vil fungere, som du ønsker det.

Den øverste chef for virksomheden, Rob Lloyd, forudser, at Hyperloop vil transportere gods fra 2019 og passagerer fra 2021.

- Vi eksperimenterer med robotsvejsere, som kan bygge hurtigt og i stor skala. Det er en teknik, der vil give os et perfekt produktionsniveau. Hvad folk tror, der vil tage år, vil tage kvartaler, siger han.

Elon Musk skabte røre i andedammen, da han sagde, at staten Californien kan bygge et hyperloop-system fra Los Angeles til San Francisco for cirka 40 milliarder kroner. Det er en tiendedel af prisen for statens højhastighedstog-projekt.

Skeptikerne siger, at der i den virkelige verden er mange uforudsete udfordringer, når man skal bygge i den skala, og det vil gøre projektet dyrere.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip