Texas foretager sjælden henrettelse af kvinde

Den amerikanske delstat Texas har natten til torsdag dansk tid udført en yderst sjælden henrettelse af en kvinde, der for 15 år siden blev dømt for det brutale drab på en mentalt handicappet mand.

Kun ganske få kvinder er over de seneste tre årtier blevet henrettet i USA. 59-årige Suzanne Basso er således den 14. kvinde, der er blevet henrettet siden 1976.

Kvinden blev henrettet ved hjælp af en dødelig sprøjte.

Suzanne Basso, der sad i kørestol, blev anholdt i september 1999. Hun blev siden dømt for at stå bag et komplot om at dræbe manden med det formål at få fingre i hans livsforsikring.

Kvinden og fem medsammensvorne havde også brændt offeret med cigaretter og slået ham med bælte, baseballbat og støvler med stålknopper.

Hans blodige og mishandlede lig blev fundet smidt ved en vejside i 1998.

Suzanne Basso havde inden sin død gjort et sidste forsøg på at få sin dødsstraf omstødt af USA's Højesteret. I flere af hendes appelsager var der blevet sat spørgsmålstegn ved hendes mentale helbred.

I et notat til Højesteret skrev hendes advokat, at hun i årevis havde lidt af psykiske problemer og havde modtaget diagnosen klinisk depression af fængselslæger.

- Hun havde en forfærdelig barndom. Hun har lidt af vrangforestillinger siden dengang. Hun blev misbrugt, voksede op i fattigdom, og alle skoledokumenter viser, at hun havde problemer med det mentale helbred, har advokaten Winston Cochran sagt.

Han tilføjede, at dommen var faldet på et sparsomt grundlag og hentydede til, at Basso var blevet udpeget som komplot-leder på grund af sit lidet attraktive ydre og ucharmerende personlighed.

Ud af seks anklagede var hun den eneste, der blev dømt.

Kvinder udgør i USA omtrent 10 procent af anholdelser i drabssager, men får kun knap to procent af alle dødsstraf-domme.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip