Thailand stemmer for militær forfatning

Skrevet af admin

07/08/2016

Dagens topnyheder

Thailands vælgere accepterer en ny militært støttet forfatning ved en folkeafstemning søndag. Det siger valgkommissionen i Bangkok efter optælling af 80 procent af stemmerne.

Ifølge valgkommissionen har 62 procent af vælgerne stemt for militærets udspil, mens 37,9 procent har forkastet det.

Den nye forfatning skal bane vej for et parlamentsvalg næste år. Men den indebærer, at kommende regeringer skal regere på betingelser, dikteret af militæret.

Afstemningen er først og fremmest en test af befolkningens tillid til juntaen under ledelse af premierminister og hærchef Prayuth Chan-ocha, som tog magten i 2014 ved et kup.

Mange kritikere - deriblandt Thailands store politiske partier - kalder forfatningen udemokratisk.

Det er første gang siden militærkuppet i 2014, at valgsteder har været åbne i Thailand.

Ifølge den midlertidige militærregering vil forfatningen garantere stabilitet på den politiske scene og afslutte mere end ti års splittelse.

- Over de kommende dage bliver dette lands fremtid afgjort, sagde juntaens leder forud for folkeafstemningen.

- Jeg mener, at det er vigtigt at tage del i den demokratiske proces, efter at vi i to år ikke har haft mulighed for at give vores mening til kende. Det er vigtigt for alle indbyggere at blive hørt.

Det sagde en vælger, Chanya Nitikorn, da hun tidligt søndag stod i en valgkø nord for Bangkok.

Et centralt punkt i den nye forfatning er, at regimet får lov til at udpege medlemmerne af parlamentets overhus, senatet, i en overgangsperiode på mindst fem år.

Modstandere har advaret om, at ændringen vil afgive alt for meget magt til juntaen, der under kritik fra både FN, EU og USA kuppede sig til magten i 2014 oven på flere års uro, efter at premierminister Thaksin Shinawatra blev afsat i 2006.

De seneste ti år har landet været opdelt i to lejre: Rødskjorterne, der består af landets fattige, og som støtter Shinawatra-familien. Og gulskjorterne, hvor partilederen Abhisit Vejjajiva har opbakning fra middelklassen, eliten og kredsen omkring kongehuset.

Begge lejre anbefalede et nej til forfatningsændringen.

/ritzau/Reuters