Thailand taber sag i Haag om omstridt tempelområde

Thailand skal trække alle dets soldater og politifolk ud af et område, der omgiver et 900 år gammelt hinduistisk tempel i grænseområdet til Cambodja, siger Den Internationale Domstol i Haag.

Afgørelsen ventes at øge spændingerne mellem Thailand og Cambodja, som længe har ligget i stridigheder om et område ved hindutemplet.

Domstolen i Haag fastslår, at hele det område, som templet ligger i, er en del af Cambodja. Thailand har i en lang årrække insisteret på, at et forbjerg ved tempelområdet ligger på thailandsk territorium.

Det var domstolen, der i en afgørelse i 1962 selv gav Cambodja retten til området, men Thailand fastholdt, at der fortsat herskede usikkerhed om retten til forbjerget, som er et 4,6 kvadratkilometer stort område.

- Domstolen fastslår nu ved en enstemmig afgørelse, at Cambodja har suverænitet over hele territoriet, hvor forbjerget til Preah Vihear ligger, siger Peter Tomka, som leder Den Internationale Domstol.

Der har flere gange været blodige sammenstød mellem militærstyrker fra de to lande i jungleområdet, og en del soldater er blevet dræbt på grund af stridighederne omkring grænsedragningen ved det 900 år gamle Preah Vihear-tempel.

Den Internationale Domstol (International Court of Justice) er FN's primære juridiske organ. Domstolen, der har til huse i Fredspaladset i Haag, har til opgave at sørge for, at internationale love bliver overholdt.

/ritzau/AFP

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip