Thailands flåde trækker skibe med flygtninge til havs

Skrevet af admin

16/05/2015

Dagens topnyheder

Den thailandske flåde har trukket et skib fyldt med bådflygtninge om bord ud på havet og væk fra dets sydlige øer i Det Andamanske Hav, siger et øjenvidne til Reuters lørdag.

Båden blev trukket mod sydvest af et flådefartøj med nummeret 911, siger øjenvidnet.

Tusindvis af bådflygtninge flyder rundt på overfyldte fartøjer i regionen, og FN har appelleret til alle lande om ikke at afvise bådflygtningene.

Flåden var ikke i stand til at bekræfte, hvorvidt båden var den samme, som blev trukket ud af Thailands territorialfarvand fredag.

FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, siger, at han er dybt foruroliget over rapporter om, at nogle lande i det sydøstlige Asien afviser at tage imod desperate bådflygtninge, som har drevet rundt på havet i lang tid.

- Generalsekretæren opfordrer indtrængende alle regeringer til at leve op til deres forpligtelser om at redde nødstedte på havet, hedder det i en erklæring fra FN-talsmanden Stephane Dujarric.

Også USA's udenrigsministerium kræver, at landene i Sydøstasien "redder liv på havet."

Menneskesmuglere har forladt skibe, der var fyldt med udhungrede bådflygtninge, hvoraf mange var børn. Aktivistgrupper anslår, at omkring 8000 mennesker er på havet i menneskesmuglerfartøjer i det sydøstlige Asien.

Thailand er begyndt at slå hårdere ned på strømmen af migranter, der kommer til landet ved hjælp af menneskesmuglere, og skærpet overvågning har gjort menneskesmuglernes foretrukne ruter for risikable at følge.

I de seneste uger er omkring 2500 bådflygtninge kommet til Indonesiens vestligste kyst og til den nordvestlige del af Malaysia.

Flådefartøjer i Thailand og Indonesien har givet mad og vand til bådflygtningene om bord på de både, som er blevet sendt ud på havet igen.

Den Internationale Organisation for Migration (IOM) siger, at de regionale regeringer i det sydøstlige Asien "spiller maritimt pingpong" med migranter og bringer dem i nye livsfarlige situationer.

/ritzau/Reuters