Thatchers politik lever videre

Hun tog straks fat på at bremse inflationen, uden at skele til konsekvenserne af sin liberalistiske politik. Urentable statsejede miner og virksomheder blev privatiseret eller lukket, så arbejdsløsheden steg markant. Men efter nogle hårde år, hvor hun blandt andet knækkede de stærke fagbevægelsers magt, formåede Thatcher at vende den økonomiske nedtur - og skabte sig en masse fjender i processen.

Ved sin død, 23 år efter hun trådte tilbage som premierminister, er Margaret Thatcher stadig en person, der vækker stærke følelser i det britiske samfund, fortæller lektor Michael Böss fra Aarhus Universitet.

»Hun er den premierminister efter Anden Verdenskrig, bortset fra Winston Churchill, der har sat sig de største spor,« siger han.

»Margaret Thatcher gjorde op med den konsensussøgende linje, der havde præget britisk politik siden krigen. Efter krigen forsøgte både Labour og De Konservative at samarbejde hen over midten, men det var til skade for Storbritannien, mente Thatcher, der var en politiker, der handlede ud fra sin personlige overbevisning,« forklarer lektoren.

Hendes overbevisning var socialt konservativ og økonomisk liberalistisk, og hun var overbevist om, at Storbritannien trængte til en hestekur af de store, koste hvad det ville.

»Margaret Thatcher var ikke til fals for popularitet. Man kan diskutere, om hendes fremgangsmåde var for brutal, men der er ikke tvivl om, at hun gjorde, hvad tiden krævede. Britisk økonomi var kørt træt og havde brug for omfattende reformer. Forandringerne var nok kommet alligevel, men det var altså Thatcher, der tog opgøret,« siger lektor Ole Helmersen fra Copenhagen Business School.

Det opgør sætter fortsat sit præg på britisk politik. Selv om de ikke reklamerer med det, har Thatchers gamle fjender fra Labour-partiet ladet sig inspirere af Jernladyens liberale økonomiske politik og for længst opgivet tanken om nationalisering af produktionsapparatet. Alligevel er hun fortsat en splittende figur.

»David Cameron (nuværende konservativ premierminister, red.) vil for alt i verden ikke fremstå som thatcherist, for hun repræsenterer stadig en omfattende polarisering af samfundet. Hans retorik handler mere om konsensus, men han er også nødt til at udtrykke respekt for Thatcher, for blandt de konservative kernevælgere er hun stadig et ikon,« siger Michael Böss.

Ifølge Ole Helmersen kommer Margaret Thatchers arv også til udtryk inden for britisk EU-politik.

»I sine sidste år som premierminister stod hun for en meget EU-skeptisk linje, som stadig er fremherskende på Det Konservative Partis højrefløj og i UK Independence Party. De bruger stadig Thatcher som referencepunkt, når de tager afstand til EU,« forklarer han.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip