Theresa May vil have Skotland med om bord før EU-exit

Storbritanniens nye premierminister, Theresa May, vil vente med at sætte gang i den formelle exit fra EU, indtil der er enighed om en fælles britisk holdning til og mål for processen.

Det siger May fredag efter et møde i Edinburgh med den skotske førsteminister, Nicola Sturgeon, der har undersøgt mulighederne for, at Skotland kan blive i EU.

- Jeg er villig til at lytte til muligheder, og jeg har sagt meget klart til førsteministeren i dag (fredag, red.), at jeg ønsker, at den skotske regering er fuldt engageret i vores diskussioner, siger Theresa May.

Hun siger, at hun ønsker den bedste løsning for hele landet, efter at et flertal af briterne ved folkeafstemningen 23. juni besluttede at stemme sig ud af EU.

Et klart flertal i Skotland ønskede derimod at blive i EU.

De 27 andre EU-lande ønsker nu, at Storbritannien meget hurtigt iværksætter EU-traktatens såkaldte artikel, der formelt starter nedtællingen på to år til den britiske exit fra EU.

Men Theresa May har sagt, at hun først vil have den britiske forhandlingsplan klar, før hun sætter gang i selve exit-processen.

- Jeg har allerede sagt, at jeg ikke vil udløse artikel 50, før jeg mener, at vi har en britisk tilgang og mål for forhandlingerne, siger Theresa May.

- Jeg mener, at det er vigtigt, at vi får etableret det, før vi udløser artikel 50, siger hun.

Nicola Sturgeon siger efter mødet med May, at hun ikke kan forestille sig, at Storbritannien vil blokere for en ny folkeafstemning om et uafhængigt Skotland, hvis det er det, skotterne ønsker.

- Jeg arbejder ud fra, at det vil være fuldstændig forkert at forsøge at forhindre en folkeafstemning, hvis der er en klar fornemmelse af, at det er, hvad folk i Skotland ønsker, siger Nicola Sturgeon.

/ritzau/Reuters

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip